arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Imede aeg lõppeb

Harjumuspärased kiired kinnisvarahindade ning tehingu arvude tõusud on kokku kuivamas.

Excelis suurepäraseid tulemusi näidanud investeerimiskinnisvara on taaskord maa külgetõmbejõudu taastamas. Tootlus investori jaoks saabub peamiselt üürimaksetest miinus vakants. Senine peamine tootluse mootor nimega vara väärtuse kasv kipub väsima ning moodustab tulevasest koondtootlusest ilmselt palju väiksemat osa kui viimastel aastatel. Halvemal juhul võib vara väärtuse kasv olla miinusmärgiga ning seega koondtootlust hoopis kahandada.

Mis saab kinnisvarainvestor sellises olukorras enda kaitseks ette võtta?

Tegelikult mingit hõbekuuli pole ning siit mõned lihtsad teemad, millega oma tulemuslikuse parandamiseks tegeleda.

  1. Tähelepanu (kommunaal-) kuludele nagu näiteks investeeringud efektiivsusesse nii hoone kui igapäevase halduse teemadel. Professionaalne valitsemine võib olla mingil hetkel selge samm edasi mõne objektiga opereeriva investori jaoks, kes on püüdnud senini kõike ise teha.  
  2. Tihedam kontakt üürnikuga juhtimaks oma vakantsuse riski juba etteulatuvalt. Ühelt poolt on tore aastas korra uue lepingu pikenduse osas indekseerimise määras kokkuleppida. Samas sedasi jätkades võib kergesti halvad üllatused Sind tabada üürniku plaanide ootamatu muutumise korral ning kuu-paar ootamatut vakantsi koos täiendavate vahenduskuludega ei pruugi just vaimustust tekitada.
  3. Väikesed ning täpsed investeeringud objekti kvaliteeti ning lisateenustesse, mis aitavad tõusta üldises pakkumise foonis enda objektiga esirinda. Üle võõbatud sein ning keemile puhastuse läbinud vaip võivad objekti ilmset oluliselt parandada, kuid sellega seonduvad kulud on väga väiksed – ära jäta neid madalal rippuvaid vilju korjamata.
  4. Keerulisemad ajad tähendavad ka tihtipeale võimalust oma portfelli väärtuslike uute objektidega täiendada. Aga selleks pead olema ettevalmistunud ning korralik aastaaruanne, värskendatud rahavood ning käik oma pankuri juurde ennnetavalt võivad teha imesid, kui suurepärane pakkumine sülle potsatab – ole valmis! 

Kokkuvõtteks käib väike pohmelus peojärgse taastumise juurde ka kinnisvara investeeringute puhul. Valmistudes halvimaks, oled valmis tegelikult uuteks võimalusteks ning nende tekkides suudad võimalusest kinni haarata. Kuigi imede aeg lõppeb, tulevad uued võimalused nendeks valmistuvate inimeste juurde kiiremini kui me arvata oskaks, edu!