arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Milliseid eramaju koduotsijad eelistavad?

Üldiselt jagunevad koduomanikud n-ö majainimesteks ja korteriinimesteks. Mõlemil on selleks omad põhjused, mis seonduvad tihtipeale elustiiliga. Korteriinimesed eelistavad elada korteris peamiselt põhjusel, et nad ei soovi tegeleda majaomanike “rõõmudega”, nagu hoovi korrashoid, potipõllundus jms väljas toimetamine. Need “rõõmud” aga ongi majaomanikel üldjuhul meelistegevusteks, et pingeid maandada ja midagi oma kätega luua.

Väidetakse ka, et majad on kallimad ja kõik ei saa endale maja lubada. See on minu arvates pigem otsitud põhjus. On olemas odavamaid kortereid ja ka kallimaid kortereid, mis annavad nii mõnelegi majale hinna poolest silmad ette. Samuti saab osta maja kuhugi vähem populaarsesse piirkonda keskmise Tallinna korteri hinnaga. Seega on valik – maja või korter – siiski pigem inimese enda valik, mitte peale sunnitud kohustus.

Peatudes veidi pikemalt majade huvilistel toon välja mõned erinevad eelistused.

Hinnaklassis “umbes pool miljonit” on valik juba üsna mitmekesine. Selle grupi ostjad on reeglina elus hästi hakkama saavad pered, kellel on kindlad soovid ja arusaamad oma kodu olemusest. Jättes seekord välja kinnisvara suurima reegli “asukoht, asukoht, asukoht” on neil inimestel esmaeelistuseks pigem täitsa uus või uueväärne elamine. Paarikümne aasta vanused liiga suured või aegunud küttelahendustega elamised ei ole kindlasti neile nii köitvad kui hiljuti valminud uusarendused või veel parem – mõni aasta tagasi valminud maja (mille omanik on algselt ehitanud mitte müügiks, vaid väga kvaliteetselt iseendale).

Vastvalminud maja eeliseks on kindlasti psühholoogiline moment – võimalus soetada elamine, milles keegi varem elanud ei ole, ja asuda selle pisidetaile enda maitse järgi kujundama. Saab luua täpselt endale meeldiva aia ja sisemise interjööri. Tunda rõõmu uute asjade tellimisest uude koju ning olla kogu loomeprotsessi aju ja teostaja. Arvamus, et uut maja peab pikalt ootama ja selle soetamine on ajakulukas protsess, ei pea ka alati vett. Üheks selliseks näiteks on praegu Domus Kinnisvara müügis olev maja Haaberstis Abara tänaval:

 

Vastvalminud majadele pakuvad aga vägevat konkurentsi omaniku algselt iseendale ehitatud majad, kus on sees elatud vaid mõned aastad, ning nüüd müügis. Nende müügi põhjused on erinevad ja reeglina ei ole põhjusteks see, et maja on kehv, vaid pigem on põhjused perekondlikud või tööga seonduvad.

Mõneaastase maja eelisteks vastvalminud majade ees on peamiselt eelmise omaniku poolt juba loodud aed, mida saab kenasti üle võtta, juba olemasolev sisseehitatud mööbel ja tehnika köögis ning muu kinnine mööbel (garderoobid, esiku sisustus jms). Samuti antakse maja müügil reeglina kaasa ka kõik valgustid, kardinad ning tihtipeale ka maja hoolduseks vajaminevaid masinaid (võimalik, et uueväärsed). Seega ostes mõneaastase maja, on esimeste kuude väljaminekute arvelt kulude kokkuhoid märgatav. Samuti on selliste majade esimene omanik selgeks saanud maja eripärad (näiteks küttesüsteemide seadistamine, kuluarvete suurused jms) ning saab seda infot uuele omanikule jagada.

Mõneaastaste eramute pakkumistes on erinevusi. Peamiselt on viimastel aastatel ehitatud modernses stiilis moodsa interjööriga majasid. Üks kena näide – Oksa 6 Kiili vallas:

Teine võimalus on soetada endale midagi klassikalist. Klassikalisema stiiliga eristuvaid ja paari aasta vanuseid maju on pakkumisel pigem harva ja vähe, kuid aegajalt leiab ka neid. Üheks näiteks on hetkel Harjumaal Murastes müügis olev väikest mõisa meenutav Varre 6 aadressil asuv maja:

Slle eramu puhul on tegemist paar aastat tagasi täielikult valminud elamisega, kus hoone välimus ja interjöör on justkui oma ala professionaali poolt kokku viidud. Ka aeda on loodud võimalused mõnusaks vaba aja veetmiseks. Kogu sisustus on värske ja ei vaja kohest korrastamist. Samuti on hoone moodsate küttelahendustega ja energiat säästev. 

Kokkuvõtvalt julgen öelda, et valikut on ja igaüks leiab oma. Siinkohal saan olla abimeheks keerulises kinnisvaramaailmas ning aidata Sul leida just Sulle ja Sinu vajadustele ning soovidele vastav kodu.