arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Mis toimub kinnisvaraturul aastal 2023?*

Alates sõja algusest Ukrainas on ärikinnisvaras kõik osapooled võtnud sarnaselt koroonapuhangu algusega äärmiselt ettevaatliku lähenemise. See väljendub madalamas uusarenduste ehitustegevusega alustamise tempos, mida on väga tugevalt mõjutanud ehitushindade tõus. Viimane on hetkel kasvanud oluliselt kiiremini kui potentsiaalsete üürihindade tõus planeeritavates projektides.

“Ettevõtjad on pigem ettevaatlikud ning seda võimendab üürnike valmistumine potentsiaalse majanduskeskkonna nõrgenemise tarbeks. Ehk üürnike valmidus uusi üüripindu kasutusele võtta on madalam ning tõusvate baasintresside valguses on kõik osapooled uute üüripindade kasutusele võtmisel äraootavad,” ütleb Domus FND juhatuse liige Jaan Liitmäe.

Ta lisab, et kuna turul aktiivselt tegutsevad osapooled on pigem finantsiliselt heas seisus, pole mingeid suuri vapustusi hindade osas hetkel oodata. “Konkreetsete objektide osas võib näha vakantside tõusu, kuid et tervikuna on vabade ruumide maht pigem madalal tasemel, on teatav valikuvabaduse tõus vähemalt üürnike poolt kindlasti tervitatav. Üürihindu mõjutab uute ehituste puhul ehitushind, mis on viimase aastaga palju kasvanud. Surve hinnatõusule uute objektide osas kandub olemasolevatele pindadele. Selle vastukaaluks olev äärmiselt madalal tasemel inimeste ebakindlus majanduse väljavaadete osas tekitabki tänase hapra tasakaalu hindades.”

*Täismahus loe artiklit Postimehe eriväljaandest Ettevõtlus 2023, artikli autoriks Gerli Ramler.