arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kuidas võib feng shui meid mõjutada kodu ostuotsuse tegemisel?

Uut kodu osta soovivad inimesed käivad enamjaolt vaatamas paljusid erinevaid kinnisvaraobjekte. Loomulikult mängib ostuotsuses suurt rolli eelarve, asukoht, kinnisvara tüüp, tubade arv jms, kuid pahatihti juhtub, et kuigi kinnisvaraportaalis kuulutust ja pilte vaadates tundub, et kõik justkui sobiks ja vastab soovidele, siis kodu vaatama minnes selgub, et “pole päris õige”.

See kohapeal tekkiv tunne võib sõltuda mitmest tegurist, näiteks interjöörist, valgustusest, lõhnast ja helidest, mis loovad tervikliku atmosfääri, kuid ka muudest assotsiatsioonidest ning emotsionaalsest seosest, mis inimesel selle koduga tekib. Alateadlikult võib inimest mõjutada muuhulgas näiteks feng shui filosoofia – see tähendab, et feng shui uskumused ja põhimõtted võivad olla inimese mõtetes alateadlikult juurdunud ning tekitavad teatud ootusi ja soove kodu osas. Need, kes aga usuva feng shui filosoofiat, võivad täiesti teadlikult hinnata kodu üldist atmosfääri, valgust, paigutust ja värve feng shui põhitõdesid arvestades. Muidugi tuleb meeles pidada, et feng shui on subjektiivne ja erinevad inimesed võivad väga erinevalt hinnata ühte ja sama kodu.

Mis on feng shui?

Feng shui on iidne Hiina filosoofia, mille eesmärk on tagada harmooniline ja positiivne keskkond, mis toetab inimese heaolu ja ka edu. Feng shui usub, et keskkond ja ruumid, kus inimene elab ja ka töötab, mõjutavad tema füüsilist ja emotsionaalset heaolu. Põhimõtted hõlmavad ruumi paigutust, värve, valgust, materjale, elemente ja energiat. Kõik need uskumused ja praktikad on aastatuhandete jooksul arenenud ja tänapäeval maailmas laialdaselt kasutusel, et parandada inimeste elukvaliteeti. 

Kuidas kasutada Bagua kaarti eluruumide planeerimisel?

Feng shui tööriistaks on Bagua (“pa kua”) ehk energiakaart. See jaguneb kaheksaks erinevaks osaks, mis kajastavad inimese elu erinevaid aspekte, nagu rahalised asjad, tervis, pere, armastus jne. Iga ala on seotud teatud feng shui elementide ja värvidega, mis määravad selle energia ja sümboolika.

Bagua (“pa kua”) ehk feng shui energiakaart. 

Feng shui eksperdid kasutavad Bagua kaarti ruumide hindamiseks ja soovituste andmiseks. Bagua kaardi kasutamine aitab luua harmoonilise ja tasakaalustatud elukeskkonna, mis toetab inimese elu erinevaid aspekte. 

Bagua kaarti saab ka ise kodu erinevate ruumide (elutuba, kodukontor jne) planeerimisel kasutada. Selle järgi võiks näiteks elutuba asuda idas (kaardil “chen” ala) ning olla sisustuses toetatud just selle ala värvitoonidega (näiteks rohelised taimed, roheline diivan, pruunikas puitmöödel vms), samas magamistuba edelas (kaardil “kun” ala) ning olla toetatud selle ala värvitoonidega (vt. kaardilt). Nii saab kodus igat eluruumi toetada vastavalt Bagua kaardi soovitustele, et tugevdada vastava ruumi energiat.

Millised on feng shui olulisemad põhitõed, mis peaks aitama elukeskkonda harmoonilisemaks muuta?

  • Päikese suuna mõju: igas kodus on erinev energia ja see sõltub päikese suunast.
  • Värvid ja elementid: feng shui rõhutab värvide ja elementide mõju kodu energiale.
  • Puhtus ja selgus: kodu peaks olema puhtas ja selge, et energia võiks vabalt liikuda.
  • Funktsionaalne paigutus: iga kodu ruum peab olema funktsionaalselt paigutatud, et toetada rahulikku meeleolu.
  • Loomulik valgus ja õhk: loomulikul valgusel ja värskel õhul on tähtis roll kodu energias ja elanike heaolus.

Samas tuleb rõhutada, et feng shui järgi tuleb kodu disainis ja paigutuses lähtuda iga inimese individuaalsetest eelistustest ja vajadustest. 

Seega kui olete kodu otsimas ja vaatate just järelturu kortereid ja eramaju, pöörake kindlasti tähelepanu ka sellele, mida annaks potentsiaalse kodu olemasolevas ruumipaigutuses ja disainis oma vajaduste ning soovide järgi lihtsasti muuta.