arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Mis toimub väljaspool Harju maakonda? Võtame vaatluse alla Järvamaa üksikeramute turu

Tasapisi on väljas näha aina rohkem päikest ning tunda kevade hõngu. Inimesed vahetavad tubased toimetused väliste vastu. Nagu ka kogu majanduses üldiselt, on ka kinnisvaraturul tunda aktiveerumise märke, mis kajastub juba ka märtsikuu Harju maakonna tehingute statistikas. Kevade tulekuga muutub alati aktiivsemaks ka üksikelamute ja ka suvilate turg, sest kes see ikka tahaks istuda korteris kui oleks võimalik oma aias toimetada.

Aastate jooksul näha mitmeid suundumusi nii maalt linna kui ka linnast maale. Populaarseks on saanud kodukontorites töötamine. Tallinna ja Harjumaa valikud ja piirkonnad on paljudele tuttavad, seetõttu kirjutan pisut ka turust, mis jääb väljaspoole Harju maakonda, nimelt Järva maakonnast. Kuna pealinna ja selle lähiümbruses on kinnisvara hindade tõus olnud kiire, siis on populaarsemaks muutunud eramute ostmine ka linnast eemale. Populaarseks on muutunud Kose vald, Kuusalu vald, Saue valla kaugemad piirkonnad. Samuti ehitatakse uusi maju nii Lääne-Harju vallas kui ka Anija vallas, mis on oluliselt tõstnud ka nende piirkondade varade väärtusi.

Käin aeg-ajalt ka Järva maakonna varasid hindamas, seetõttu panen kirja mõned pidepunktid, mida olen viimastel aastatel selle piirkonna turu kohta täheldanud.

Palju mõlgutatakse mõtteid, kas neljarealise maantee jõudmine Mäoni on positiivne Järva maakonnale ja selle kinnisvarale, võimaldades kiiremat liikumist Tallinnasse tööle iga päevaselt liikujatele kui ka nädalavahetuse nautlejatele. Oma kogemuste ja kuuldud info põhjalt võiks väita, et on, kuigi maantee sai valmis alles eelmisel sügisel ning sellest ajast saati on kogu Eesti kinnisvara turgu mõjutanud nii tavapärane talvine vaiksem periood kui ka hirm majanduslanguse ees.  Järva maakonnas on tehingute arv üksikelamute turul olnud viimasel kümnel aastal üsnagi stabiilne, jäädes vahemikku 128-189 tk. Pisut aktiivsemat aega võib näha 2020ndal ja 2021. aastal kui tehti vastavalt 186 ja 189 tehingut. Palju ei jäänud alla ka 2022. aasta kui tehti 172 tehingut. Sellele perioodile andis kindlasti hoogu tõusev majandus ning koroonahirmus maapiirkondadesse peitu minemine. Valdavalt ongi tehingute arv seotud uute pakkumiste tulekuga turule, mida on piirkonnas üsnagi vähe.

Tõusu on viimastel aastatel olnud märgata ka keskmistes tehinguhindades, mis muidugi jäävad kordades alla Harju maakonna ja näiteks Raplamaa hindadele. Selle põhjuseks võib tuua varade tüübi, millega valdavalt ostu-müügi tehinguid tehakse. Enamjaolt on maakonnas pakkumises vanemad ning halvas seisukorras alevike ja hajaasustus piirkondade elamud, mida ostetakse nii rekonstrueerimiseks kui ka krundiks uuele hoonele. Samuti ei ole väga adekvaatne vaadelda väga lühikeste perioodide statistikat, kus suurteks mõjutajateks on üksikute kallite või odavate tehingute olemasolu. Tehingute keskmine hind on 2013-2022 aastatel olnud vahemikus 18 491 kuni 56 270 eurot.

Kõrgemalt on piirkonnas hinnatud Paides ja Türil ning suuremates alevikes asuvad uuemad või rekonstrueeritud elamud, mida aga turul on pakkumises üksikuid. Üksikuid kallimaid tehinguid on tehtud ka hõredamas asustuses paremas seisukorras hoonetega, millele on plussiks ka funktsionaalsed kõrvalhooned. Üksikelamuid ehitatakse valdavalt omakasutusse ning paremas korras hooneid on müügis näha üksikuid. See on omakorda viinud väikseks halvas seisukorras ja halvemas seisukorras tehingute vahe, arvestades viimastel aastatel kallinenud ehitushindu. Seetõttu ei tasu ära ka üksikelamute arendamine, sest see ei ole piirkonnas kasumlik.

Artikkli kirjutamise hetkel on Järva maakonnas pakkumises ca 60 üksikelamut. Enajaolt on tegemist vanemate hoonetega, millest osadesse saaks sisse kolida kuid vajavad perspektiivis rekonstrueerimist. Rekonstrueerimist vajavate hoonete pakkumishinnad algavad ca 30 000-st, lõppedes 129 000 juures. Vahemiku esimeses pooles on pigem hooned, mida ei ole võimalik taastada ja asuvad hajaasustuses, kallimas otsas hooned, mis asuvad suuremates asulates ning millesse oleks võimalik ka koheselt elama asuda. Paremas seisukorras hoonetega kinnistuid on pakkumises väheseid, hinnad on vahemikus ca 129 000 kuni 235 000 €, lisaks on pakkumises üks kallim üksikelamu hinnaga 375 000 €.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et Järva maakonna kinnisvaraturu aktiivsus tehingute ning hindade osas, mida varade eest makstakse, on viimase 10 aasta jooksul stabiilselt kasvanud nagu ka teistes maakondades. Pakkumiste arv heas korras eramutele on väike ning keskmised hinnad ja tehinguaktiivsus on madalam kui näiteks Harju maakonnaga piirnevates Rapla maakonnas ja Lääne-Virumaal. Seda, kas infrastruktuuri areng ja neljarealise maantee jõudmine Mäoni tõstab piirkonnas ka kinnisvara hindu ja tehingute aktiivsust saame näha juba järgnevatel aastatel. Kindlasti on Järva maakonna näol tegemist taskukohasema alternatiivina inimestele, kelle jaoks Harju maakonna eramud on kallid ning oma maja omamise soov on olemas.