arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Suvi – kas hea aeg puhkamiseks või kinnisvara ostmiseks?

Käesoleva aasta algust tabas kinnisvaraturul tõsisemat laadi vaikelu, mis oli tingitud muutustest majanduskeskkonnas ja sellega seotud hirmudest. Peamiselt tarbijate kindlustunde madalseis, laenu hinda mõjutava euribori kasv ja inflatsioonist tulenevad kõrged hinnad sundisid ostjaid rohkem ja pikaajalisemalt kaaluma oma valikuid, mis viisid ostu-müügitehingute arvu languseni. Aasta alguses tehingute aktiivsus väga oluliselt langes ning selline madalseis kestis umbes kvartali jagu. Päikeseratta kõrgemalt käimisega soojenes samaaegselt ka elamuturg, ja paljud numbrid näitavad, et praegusel suveperioodil on elamuturg selgelt taastumisfaasis.

Turu taastumisele on aidanud kaasa hindade langus. Muutused majanduses andsid ostjatele viimaks võimaluse näha elamukinnisvara hinnataseme langust ning järelturul võiski täheldada keskmiselt umbes 10%-list ja uusarenduste turul keskmiselt 5%-list tehinguhindade langust võrreldes 2022. aastaga. Paljud võimalikud ostjad ootavad endiselt korterite pakkumishindade langust, kuid nüüdseks juba stabiliseerunud pakkumiste maht viitab selgelt, et esimesed julged on asunud aktiivselt kortereid ostma.

Viimane ei ole ka üldsegi mitte üllatav ja selliseks käitumiseks ei tule põhjust kaugelt otsida. Rahakotile lähedal paiknev euribor on turgude prognooside kohaselt eesootaval suvel oma tippu saavutamas, misjärel selle langusega on igati ootuspärane näha ka ülejäänud turuosaliste aktiviseerumist. Küllap suurendab turuosaliste aktiivsust ka hindade kasvust kiiremini kasvav sissetulek, mis parandab vara taskukohasust veelgi.

Saame siis näha, kas tänane hea valik elamispindade pakkumiste seas on euribori languse ajal veel samasugune, või broneeritakse suvekuudel parimad palad ning sügisel saab olema valik veidi kesisem.