arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kõrgete lagedega ruumikad loftid on jõudnud lõpuks ka Tartu kinnisvaraturule

Loftid on pärit 1960. aastate New Yorgist, kus kunstiinimesed hakkasid kasutama tööstushoonetes asuvaid mahajäetud tehasepindu stuudiote ja eluruumidena. Kõrged laed, suured aknad ja avatud planeeringuga ruumid pakkusid kunstnikele ja loomeinimestele ideaalset keskkonda, kus elada ja töötada.

Tänaseks on loftid ja loft-tüüpi korterid ühe populaarsemaks eluasemeks muutunud ka Eestis, eelkõige muidugi pealinna kinnisvaraturul. USA’s mõistetakse loftide all just tööstushoonetes või muudes sarnastes ehitistes asuvaid ümberkujundatud elamispindu ja selliseid leidub meilgi, kuid loft-tüüpi kortereid on hakatud ehitama ka täiesti uutesse majadesse.

Loftid Tartu linnas

Tartu linna ehitati esimesed loft-tüüpi korterid Pikale tänavale Kolm Venda arenduses 2018. aastal. 2021. aasta veebruaris avati pidulikult endisesse Tartu sidemajja ehitatud Duo Loftid arendus, mida ilmestasid, nagu ka nimi ütleb, läbi kahe korruse kõrguvad loftid. Kui Tallinna eluasemeturul leidub nii väikseid 30 m2 suuruseid lofte, aga ka ruumikaid 100 m2 suuruseid, siis Tartu kinnisvaraturul on seni saada olnud just väiksemaid ja ülemise poolkorrusega loft stiilis kortereid.

2024. aasta suvel valmib Tartu linnas Jaama 52 kinnistule ehitatav Almé Residentsid, kuhu ehitatakse kokku 18 korterit. Nendest 18 korterist kuus on endisesse masinate tootmishoonesse ehitatavad, ligi 5,5 meetrit kõrged loftid. Kui tavapäraselt võimaldab tootmishoonete kõrge lagi ehitada n-ö magamislavatsiga poolkorruse, siis Almé Residentsides on loftide puhul sisuliselt tegemist läbi kahe korruse korteritega, ehk lagede kõrgus on minimaalselt 2,6 meetrit, mis teeb nende korterite kasutamise vägagi mugavaks ja lahedaks.

Almé Residentside loft (pilt on illustratiivne)

Miks on loftid populaarsed?

Loftid esindavad kaasaegset eluasemelahendust, mis on erinev traditsioonilistest klassikalistest korteritest ja majadest. Nende unikaalne arhitektuur ning disain pakuvad elanikele midagi erilist ja silmapaistvat. Sellised kodud koguvad populaarsust just uue põlvkonna seas, kes otsivad tüüpkorteritest midagi omapärasemat. Lofid säilitavad oma ajaloolise industriaalse karakteri – näiteks võib näha paljastatud telliseid, katmata betoonpindasid, terasest konstruktsioone või suuri tööstuslikke aknaid, mis annavad ruumile unikaalse visuaalse väljanägemise. Suured aknad, kõrged laed ja avatud planeering võimaldavad looduslikul valgusel ruumis vabalt liikuda ja lisavad kodule palju avarust. Lisaks pakuvad loftid palju võimalusi sisekujunduseks ja ruumide jaotamiseks.

Almé Residentsides on ehitus juba alanud ning esimesed korterid on kiirelt uued omanikud leidnud. Vabade korterite ja loftide plaanide ning hindadega on võimalik tutvuda kodulehel.