arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Viimaste korruste korterid on kuum kaup

Juba mõnda aega on kinnisvaraturul olnud muutumas inimeste suhtumine kortermajade viimase korruse korteritesse. Kui veel mõniteist aastat tagasi olid reeglina esimese ja viimase korruse korterid turul veidi odavamad ja neile oli tunduvalt keerulisem ostjat leida kui keskmiste korruste elamistele, on ehitusstandardite tõustes asjaolud muutunud. Majades, mis ehitatud alates milleeniumivahetusest, puuduvad ülemistel korrustel miinused, nagu näiteks jahedus, hommikused probleemid sooja veega, temperatuuride erinevusest ühel ja teisel pool laepaneeli tekkiv kondents jms, mis pikka aega iseloomustasid nõukaaegset elamufondi.

Pigem on tänapäeval viimased korrused just rohkem hinnas kui keskmised korrused. Minu isiklikud kogemused on näidanud, et ka uusarendustes, kus reeglina tõusevad korterite ruutmeetri hinnad iga korrusega, on viimase korruse korter märgatavalt kallim eelneva korruse korterist. See hinnaaste on võrreldes eelnevate korruse hinnaastmetega tavaliselt suurim just viimase ja sellele eelneva korruse vahel. Samas olen täheldanud just tendentsi, et esimesena müüakse uusarendustes just viimaste korruste penthouse tüüpi korterid. Nendele on soovijaid alati, olenemata kinnisvaraturu hetkeolukorrast.

Sellel on mitmeid põhjuseid. Julgen välja tuua neist näiteks võrdlemisi vaikse eluolu korteris. Kui elad viimasel korrusel, võid üsna kindel olla, et keegi Sinu korteri üleval ei korralda pidusid, mille käigus tantsitakse, seal ei ela väikseid lapsi, kes igapäevaselt ringi müttavad või palli põrgatavad. Ka tänavamüra kostub üleval pool vähem ja reeglina on ka vaated paremad kui mõned korrused allpool. Trepikojas kõnnib vähem naabreid Su ukse tagant mööda ja eks turvalisus ole ka oma pluss. See kôik tekitab rohkem privaatsustunnet ja loob kodumeeleolu.

Eriti väärtuslikeks julgen ma hinnata viimase korruse kortereid, millel on vaade ja rõdu. Alati võib vaielda selle üle, palju keegi kodust aknast välja vaatab, aga usun, et pigem olgu kena vaade kui mitte. Inimestele ikka meeldib aegajalt silmi puhata kaunist vaadet nautides ja mis seal salata, teinekord on ka kõrgemalt miskit huvitavat näha . Olgu see siis lained merel või autode liikumine teepeal. Ega ilma asjata sätita tihti kodudes mööblit nii, et diivanilt või kirjutuslaua tagant näeb ka aknast välja. Seda on inimestel vaja.

Ka praegusel hetkel on mul pakkumisel kaks n-ö penthouse tüüpi järelturu korterit. Üks neist asub vaikses Pääskülas (vaata kuulutust) ja oleks nagu loodud noorele perele, kes oskab hinnata suure terrassi moodi rõdu olemasolu, ja teine on Lillekülas Endla 76 asuv kolmetoaline korter (müüdud nov 2022 seisuga, müügiperiood 1 kuu) kiire elutempoga perele, kes hindab pigem asukohta eluolu keskel ja hindab vaateid, mida madalamatest majadest ei leia.

3toaline korter – müüdud nov 2022 seisuga (müügiperiood 1 kuu)

Kuna tegemist on järelturu korteritega, siis pole need ka hinnastatud uusarendustele kohaselt ning nende hinnatase võrreldav keskmiste korruste elamistega. Mõlemite näol on tegemist hea diili pakkumistega, mida tasuks koduotsijatel kindlasti üle vaadata. Selliseid pakkumisi ei ole just tihti.