arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Domus Kinnisvara kutseline maakler: julgustan koduostjaid oma valikuid tegema

Kuulasin ühel päeval podcasti, kus SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor ja SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel omavahel arutasid hetke majandsseisu ja prognoosisid järgmist aastat. Arutelust käis läbi ka hetke olukorra võrdlus eelmise suurema majanduslangusega ning leiti, et hetkel ei ole sellist „mulli“ nagu eelmisel korral. Vestlust illustreeriti näitega autost. Hetkel pidi olema olukord selline, kus makk mängib autos, reisijad on sees, mootor töötab, aga sidur väga hästi ei lahuta. Samas 2008.-2009. aastatel oli olukord teine – siis pandi autole tagurpidi käik sisse ja põrutati Türisalu pangalt alla. Jutu  kokkuvõtteks saab tõdeda, et võrdlusmärki kahe languse vahele siiski panna ei saa.

Momendil on tunda ärevust kinnisvaraturul ning kõik huvilised ootavad, et kuidas edasi läheb. Ilmselgelt on „ralli“ lõppenud ning tormijooksu uutele müügipakkumistele ei toimu, kuid siinkohal pigem julgustan koduostjaid oma valikuid tegema, kui silmapiirile on ilmunud müügikuulutus, mis meelitab. Põhjus lihtne – kui enne kerkis uusarendusi nagu seeni peale sooja vihma, siis momendil on paljud arendusprojektide kaustad riiulile tagasi tõstetud ning valik järgmisel aastal jääb arvatavasti nigelaks. Arendajad üritavad turuga manipuleerida selle läbi, et uute korteritega turgu üle ei ujuta ning seeläbi ei ole oodata ka meeletut hinnalangust. Järgmise aasta teises pooles võib ostja leida ennast olukorras, kus soovib endale kinnisvara soetada, raha selleks on, kuid pole hea pakkumist. Kodu ostmiseks on aeg alati õige, kuna seda otsust tehakse südame ja mõistuse koostöös.

Julgustan ostma või üürikodu valima hästi läbi mõeldud ja kvaliteetselt ehitatud kortermajas. Elamurajoon, milles on mitmed kortermajad kerkinud samal ajastul, on ostjate poolest rohkem eelistatud ja põhjuseid ei pea otsima kaugelt – keskkond on peresõbralikum ning paremini läbi kaalutud lahendustega. Arvestama peaks ka asjaoluga, et kui Eesti kinnisvaraturgu peaks tabama hinnalangus, siis esimesena saavad alati pihta „magalate“ piirkonnad, kus järelturu korterite hinnad, mis asuvad vanemates kortermajades, esimesena langema hakkavad.

Kui vaadelda tulevikuperspektiivi, siis kindlasti on uues kortermajas olev korter likviidsem ja kergemini realiseeritav vara, kui samas seisukorras korter nõukogude aegses majas samas piirkonnas. Suure ja rasvase lisaplussi annab ka kaasaegsem ja innovaatilisem elukeskkond, mis elaniku igapäevaelu mugavamaks teeb. Üldjuhul on ka visuaalne pool rohkem nauditav. Nii mõnigi uusarendus ei ole vaid üksik kortermaja vanade paneelikate vahel, vaid lausa terve rajoonina välja arenenud. „Väikesed saarekesed“ keset linnaruumi meelitavad elanikke oma hästi ja loogiliselt läbi mõeldud ümbruskonnaga. Toon näite Linnupargi Parklinnakust, kus igal kinnistul on mõned avalikus ruumis olevad hüved (näiteks mänguväljakud, grillimisvõimalused, pingpongi lauad, mini-jalgpalliplats, pingikesed jms) on ühendatud mõnusalt lookleva jalgrajaga ning loob ühte hingamise terves elamurajoonis. Talvises pimeduses loob kodutunde mõnusalt muhe valgustus nii galeriitüüpi hoonetel kui ka tänavavalgustuse näol. Suvepäevadel puhkab silma kuntslikult tekitatud, rohetavatel küngastel – siin piirkonnas on maastikuarhitektuuri kaudu kodusele õhkkonna loomisele suurt rõhku pandud. Linnaku ühendamisel kesklinnaga on leitud head lahendused – olemas on linnaliinide bussipeatus ning rattaringluse parkla. Elanikud kasutavad hea meelega vabadust jõuda jalgsi või rattaga kesklinna vaid üks kord tänavat ületades ning ülejäänud osa mõnusalt kergliiklusteedel kulgedes.  Jaluta virtuaalselt ringi rohelises Linnupargis. Oranžid märgid võimaldavad Sul uudistada Linnupargi parklinnaku erinevaid vaatenurkasid.

Kindlasti ei saa alahinnata ka korterile kuluvat rahasummat, sest olenemata kütteliigist, tõusevad ka need kulud pidevalt. Lugeja saab võrrelda enda korteri oktoobri küttekulusid siit artiklist.

Vestlesin ühel päeval Linnupargi elamurajooni uudistajaga ja sain teada, et tema ostis eelmise kodu „buumi“ ajal ning ta ei ole seda ostu mitte kordagi kahetsenud, sest valis kodu südamega ja see oli just see, mida tema pere sellel hetkel vajas. Ka tema kinnistas, et kodu ostmiseks ei ole kunagi valet aega. Pigem peab paremini vaatlema oma valmisolekut muutusteks ning hindama reaalselt rahakoti sisu. Oled sama julge kui tema, ei taha kaotada liidripositsiooni? Haara härjal sarvist – hetkel saad Sina valida parimate pakkumiste seast! Nüüd on õige aeg tegutseda ja valida korter uuselamurajoonis. Toon välja mõningad pakkumised Tartumaa kinnisvaraturul.

Domus Kinnisvara uusarendused ja korterid uuematel kortermajades Tartumaal

  • Ihaste põik 26-18, mis valmis 2022. aasta alguses. See korter piilub romantilise päikeseloojangu poole ning korteriomanik saab nautida erakordset head vaadet. Kortermaja asub populaarses Linnupargi Parklinnakus, mis on nagu „linn linnas“ ning hõljub delikaatselt Annelinna ja Ihaste piirimail.
  • Linnupargi Parklinnak, siin valmivates majades on veel mõnedu uued ja vabad korterid ja siin asub ka eelpool mainitud Ihaste põik 26-18 korter. See on linnak, mis ei vaja väga palju tutvustamist – linnakus käib palju uudistajaid ja jalutajaid, kuna siin on rõhku pandud maastiku arhitektuurile ning eraldi linnaku loomisele.
  • Väiksem kortermaja, kus võib leida lofti-tüüpi kortereid, asub Jänese 30.
  • Suuremate korterite otsijate rõõmuks ehitatakse Kuu 22b mõnusalt suured kodud.
  • Üks muhe paarismaja on boksidena pakkumisel Ihastes.
  • Linna veerel, Raadi alevis, on veel pakkuda Kaupmehe 6 kortermajas uusi kodusid.
  • Seal lähedal on pakkuda veel ka ridaelamubokse aadressil Keskuse tee 9/1 ja 9/2. 
  • Maaküttega korterid aadressil Nõlvaku 20, Elva roheluse keskel, on hea valik neile, kes soovivad Tartust veidi kaugemale kolida, kuid mitte väga kaugele.
  • Linnast väljas ja samas nii lähedal, on ka omapärane ja vahva Tõravere, kus on valmimas 10 eriilmelist korterit.
  • Lõunakeskuse läheduses Märjal on valminud kortermaja aadressil Keskuse 14.