arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Domus Kinnisvara kutseline maakler Janis Rimitsans: ” On tunda meeldivat ärevust tehingute ootuses”

Uurisime meie kutseliselt maaklerilt Janis Rimitsansilt kinnisvaraturu hetkeseisu kohta.

Mis seisus on hetkel uusarenduste (majade ja korterite) hinnad? 

Isiklikult ei julge ma tähendada märkimisväärset hinnalangust uusarenduste objektidel. Tehakse varjatud allahindlusi, pakkudes tasuta kaasa kööke, panipaiku ja parkimiskohtasi, aga üldjoones üritavad arendajad ka tänasel turul hoida hinnataset ning ma ei kaldu arvama, et see tendents ka lähitulevikus muutub. Arendajad on hästi kapitaliseeritud ja sundmüükidest ma täna kuulnud veel pole. Pigem on langenud järelturu korterite hinnad, kuna nende müüjad on rohkem nõus n-ö kaotust vastu võtma. Kahtlemat on turul ka erandid, kus arendajad on hindu langetanud, aga ühtseks jooneks ma seda nimetada ei julge.

Kui suurt hinnalangust on oodata järelturu korterite osas? 

Mina pakun siinkohal, et oleme saavutanud juba põhja ja edasi on näha vaid mõnesid üksikuid hinnalangetusi järelturul. Tänaseks on jõudnud inimeste palgatase sinnamaale, kus elukallidus ei ole viinud koduomanikke sundmüükideni. Puhvrid pangakontodel, palganumbrid ja reaalselt ära kulutatava raha vahel on reaalselt olemas ja see ei sunni veel oma kodu müüjaid hinnalangetustega kaasa minema. Kõhutunde pealt julgen rääkida hetkeseisust kui saavutatud kinnisvara turu põhjast, aga eks aeg näitab…

Kas teatav tagasihoidlikkus majanduse ebakindluse tõttu on taandumas?

Jah, mulle tundub, et on. Olles maakler ühes Eesti suurima bürooga ettevõttes ja töötades ühes ruumis igapäevaselt umbes kolmekümne maakleriga, näen ma, kuidas maakleritel on jälle pärast mõnekuist pausi hakanud telefonid helisema ja kontoriõhustikus on tunda meeldivat ärevust tehingute ootuses. Kinnisvarainimeste näod on hakanud uuesti rohkem naeratama. Usun, et peagi kajastub see ka kinnisvaratehingute statistikas.

Mis seisus on üürikinnisvara? 

Üürikinnisvaras pole aktiivsus ära kadunud. Kindlasti on mingeid objekte, mis seisavad, aga ma ei julge märkida, et üürikinnisvara turg oleks olnud nii hangunud kui müügiturg.