arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Uute büroopindade ehitamine on asendunud vanade ümberehitamisega

Paljudel võib olla veel meeles aeg, kui meid tabas koroonalaine ja sulgusid kõik uksed kohvikutest riigiasutusteni ning mõnel juhul lausa oma isikliku korteri välisukseni. Aeg, mis tühjendas inimestest pea kõik Tallinna äripinnad ja oli justkui prohvetlik ettekuulutus eelkõige nende äripindade omanikele, kes nautisid kehtivate lepingute rahavoogusid ega tahtnudki mõelda rahavoo jätkusuutlikule kestvusele tulevikus.

Aga tuleviku peale tuleks mõelda ja seda ikka enne raskuste tekkimist. Uute büroopindade tulekuga vähenes huvi vanemate pindade vastu, sest võrreldes uutega olid vanad pinnad arhitektuurselt ja ehitustehniliselt oluliselt igavamad, ruumiplaneeringult kehvemad, üürnike jaoks kõrgemate kõrvalkuludega ja hübriidtöö võimaluste taustal lihtsalt liiga suureks jäänud. Mõnel juhul isegi turutasemest madalamad üürihinnad ei olnud piisavalt atraktiivsed uue üürilise toomiseks ning kõik see kasvatas vanemate büroopindade vakantsust. Nii ongi tänaseks tekkinud olukord, kus vähemalt 2/3 Tallinna büroopindade üüripakkumistest on seotud vanemate hoonetega. Selline pakkumiste maht näitab selgelt, et turul on taoliste pindade konkurentsivõime kehvem ning „keda veel ei ole selles nimekirjas“, siis oma vara rahavoo jätkusuutlikkuse huvides tuleks tõsiselt mõelda erinevaid tuleviku stsenaariume.

Ühe pääseteena nähakse vara ümberehitamist. Sellise tegevusega on võimalik vähendada varaga seotud pikaajalist vakantsust ja kõrvalkulusid, suurendada üüritulusid ning tagada varale pikaajaline kestlikkus. Domus Kinnisvara äripindade maaklerite sõnul on sellist investeeringutegevust täheldada turul üha rohkem ning seda trendi kinnitab ka statistikaameti ehituslubade info. Andmete kohaselt on alates koroonaajast Tallinna büroopindade ümberehitamise maht kasvanud sedavõrd palju, et juba teist aastat järjest on ümberehitamise maht kordades suurem võrreldes uute büroohoonete ehitamise mahuga. Veelgi enam, viimase kolme aasta ümberehitamise maht on sama suur (umbes 200 000 m2, 40 hoonet), kui sellele eelnenud pea kaheksa aasta mahud kokku.

Nii võibki järeldada uut trendi Tallinna büroopindade turul, kus turuosalised on asunud tegelema vanade büroopindade ümberehitamisega. Seda kõike ikka selleks, et tagada oma vara konkurentsivõime turul ja pikaajaline kestlikkus.