arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kogemuslugu: vale hinnastrateegia viis kinnisvaraomaniku rahalise kaotuseni

Kinnisvaratehingud on sageli elu suurimad ja olulisemad finantsotsused. Vale hinnastamine võib selles protsessis kaasa tuua suuri kaotusi ja Jüri lugu on hea näide, kuidas see võib juhtuda.

(Loo tegelased on välja mõeldud ega ole seotud ühegi tehinguga)

Jüri pani oma Tartu 1-toalise korteri Tartus müüki hinnaga 78 000 €. Kuigi teda nõustas maakler, siis Jüri soovis korteri hinna määrata naabri korteri ja kinnisvaraportaali hinnakalkulaatori andmetele tuginedes.

Ostuhuvilised kauplevad

Ostuhuviline Mari, kes oli turgu põhjalikult uurinud teadis täpselt, milline hind on mõistlik. Ta käis paljusid kortereid vaatamas, teadis nende asukohtade väärtust ja oskas hinnata kommunaalkulusid ning maja seisukorda.

Mari vaatas ka Jüri korterit, mille kuulutus ja pildid olid professionaalsed ja kutsuvad. Korter meeldis Marile ning ta pakkus hinnaks 76 000 €. Jüri keeldus, kuna tal oli juba täishinnaga ostuhuviline Rein. Pealegi oli kuulutus olnud üleval vaid lühikest aega. Kahjuks Rein loobus viimasel hetkel tehingust.

Maakler pöördus uuesti Mari poole, kuid Mari oli juba leidnud parema pakkumise sama maja kõrvaltrepikojast, kus müüja tuli hinnas alla ja oli ka korteri värskendamisega vaeva näinud.

Jüri oli sunnitud korterit edasi müüma ja lõpuks oli valmis langetama hinna 76 000 € peale.

Vahepeal oli maakler leidnud uue huvilise Aivo, kes pakkus 72 000 €. Jüri keeldus taas, sest ta uskus, et tema korter on rohkem väärt ning polnud nõus Aivole korterit müüma.

Aivo leidis lõpuks teise, uuema, ilusama ja parema hinnaga korteri. Aivo ostis korteri hinnaga 70 000 €.

Jüri jäi oma korteriga taas turule.

Mis juhtus?

Jüri kaotas potentsiaalseid ostjaid ja lõpuks ka 6000 € algsest pakkumisest. Turule tulid uued ja  paremad pakkumised ning nüüd on Jüri olukord veelgi keerulisem.

Kinnisvaras on vead kallid. Vale hinnastamine võib viia ostjate huvi kadumiseni ja väärtuse vähenemiseni. Oluline on tunda turgu, kuulata spetsialistide nõuandeid ja olla hinna osas paindlik, et vältida suuri kaotusi.

Mis Sa arvad, kuidas läheb Jüri korteril edasi? Võib-olla oleks mõistlik üle vaadata hinnastrateegia ja teha vajalikud muudatused, enne kui on liiga hilja.

Ole teadlik, vali kvaliteetne teenus ja väldi kalleid vigu!