arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Toimus järjekordne Domus Kinnisvara seminar SISEINFOMINUTID. Mida põnevat räägiti?

Täna toimus järjekordne Domus Kinnisvara seminar SISEINFOMINUTID, mis on suunatud kinnisvaraarendajatele ja -investoritele, aga ka kõigile kinnisvarahuvilistele laiemalt.
 
Kaubandus-Tööstuskoja ruumides toimunud seminari esinejateks olid seekord:
Madis Aben – Rahandusministeerium
Arko Kurtmann – Coop Pank
Toomas Vaks – Domus Kinnisvara
 
 
Mida teada saime?
  • Madis Aben Rahandusministeeriumist andis ülevaate Eesti majanduse seisust ja tõdes alustuseks, et Eesti SKP oli 2022. aastal ainukesena EL-is languses. Samas oli Eesti taastumine viirusekriisist jõuline ning palgakasv eesotsas side- ja infosektoriga korralik. Hinnatõus pidurdub järsult lähikuudel ja ka tarbijatel on julgus taastumas ning reaalpalk ei lange enam.
  • Arko Kurtmann Coop Pangast jätkas majanduse ja panganduse nö suure pildi analüüsi ja rääkis põhjustest, miks me oleme jõudnud sellisesse seisu, nagu me oleme. Ta näitas graafiliselt, kuidas eelmise aasta peatus kodumajapidamiste hoiuste kasv ja kuidas tähtajalise hoiuse intress liigub järjest ülespoole. Euribori osas on prognoos, et intressimäära tipp võiks olla oktoobris, mille järgneb juba kerge langus. Kuigi makrokeskkond on väga habras, siis pangad annavad jätkuvalt laenu hea meelega.
  • Toomas Vaks Domus Kinnisvarast andis ülevaate Eesti ja täpsemalt Harjumaa kinnisvaraturust. Ta tõi välja, et võrreldes aastatagusega on Harjumaa korterituru uute korterite hinnalangus olnud keskmiselt 5%, tüüpkorterite hinnalangus keskmiselt 10%. Tallinna uute korterite laojääk on stabiliseerunud ning laojäägist ca 15% on broneeritud. Ärikinnisvara tulumäärad on võrreldes varasemate aastatega langenud, kuid nüüd on üle pika aja tekkinud turul ootus nende kasvuks, uusarendused ei pääse üürihindade tõstmisest.