arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kas Pärnu korterid maksavad juba rohkem kui Tartu omad?

Maa-amet avaldas äsja traditsioonilise kinnisvaraturu ülevaate ja pidi juba pealkirjas tõdema, et oktoobrikuu kinnisvaraturul üllatas Pärnu korterituru aktiivsusega. Tõepoolest, 30 % tehingute arvu kasvu võrreldes möödunud aasta sama ajaga on muljetavaldav number. Aga samavõrd uljas on ka keskmise ruutmeetri hinna kasv, tõustes aastases võrdluses ligi 15 protsenti ja jõudes tasemini 2352 eurot. Number on seda märkimisväärsem, et ületab ka Tartu korterite keskmise ruutmeetri hinna, mis augustis oli Maa-ameti enda andmetel 2299 eurot. Kas tõesti maksavad korterid Pärnus rohkem kui Tartus, vaatamata sellele, et viimases on ligi kaks korda rohkem elanikke ja ka keskmine palk märgatavamalt kõrgem?

Tuleb kohe öelda, et kõik loogikad ja majandusteooriad kinnisvaraturult siiski kadunud ei ole, kuid oktoobri statistika toob taaskord eredalt esile anomaaliad, mis Eesti väiksevõitu kinnisvaraturul ikka juhtuvad. Kuna tehingute arvud on tagasihoidlikud, siis iga erisus võib mõjutada lõpptulemust märkimisväärselt ja Eestis on selleks reeglina uusarenduste tehingud. Ja mida väiksem on mahtudelt kinnisvaraturg, sest enam uusarenduste (plokktehingute) statistika seda mõjutab. Ja nii juhtus ka oktoobrikuises Pärnus, kus ühe kortermaja arendus jõudis oma loomulikku finaali, mille käigus lihtsalt vormistati ära suur hulk asjaõiguslikke tehinguid. Paarkümmend uusarenduse tehingut turul, kus tavaliselt toimub ca 70-75 korteritehingut, on igati tooniandev number, mis mõjutab kõiki keskmisi statistilisi näitajaid.

Pärnusse korteri ostu plaanivate inimeste rahustamiseks tuleb siiski öelda, et aasta keskmisena on Pärnu korterid Tartu omadest ca 300 eurot ruutmeetri kohta odavamad ja see vahe on suures pildis püsinud kõik viimased aastad. Tänu uusarenduste plokktehingutele on vahed olnud kohati suuremad ja kohati väiksemad stiilis kord Vestmann peal ja Piibeleht all, kuid valdavalt on vahe püsinud siiski selgelt Tartu kasuks, kuna Tartu kinnisvaraturu mahud on lihtsalt suuremad. 2023. aastal on Tartu korterite keskmine ruutmeetri hind olnud 2482 eurot ja Pärnus 2189 eurot ruutmeetri kohta.

Aga tõsiasi on, et Pärnu kinnisvaraturg on paaril viimasel aastal suutnud nii mõnelgi teisel kuul näidata samuti Tartuga võrreldavaid statistilisi numbreid. Juhus pole see põhjusel, et Pärnu uusarenduste turg on elujõuline olnud juba aastakümneid ja seetõttu võib ajaloost leida statistikat ka varasematelt kuudelt, kus uusarenduste osakaal on 46 protsenti kõigi korterite ostu-müügitehingutest, nagu juhtus möödunud kuul. Pärnu uusarendusi on iseloomustanud stabiilne nõudlus juba aastaid, kuna tänu suvituskorteritele on Pärnu olnud lemmiklaps nii investoritele kui ka teise kodu ostjatele nii Harjumaalt kui ka mujalt. Ja stabiilne nõudlus, millele saab otsa liita erihuvid ning kõrgendatud emotsioonid mere lõhna, pehme liiva ja atraktiivse ööeluga, toovad endaga kaasa ka hinnad, mis annavad kohati isegi Tallinna ja Tartu uusarenduste turule silmad ette. Tänu merele ja ka muidu strateegiliselt heale asukohale, mida tulevikus toetab lisaks ka veel Rail Baltic, Pärnu on ja jääb atraktiivseks kohaks kinnisvaraturu mõistes ja seega võime ka tulevikus olla üllatunud Pärnu turu hindade ning tehingute arvu üle.