arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

18 aastaga maaklerist konsultandiks

Pealtnäha tundub, et tänapäeval võiks justkui igaühest kasvõi päeva pealt kinnisvara maakler saada. Mis seal siis nii keerulist saab olla – lood kinnisvaraportaalis konto, laed sinna mõned fotod üles, paned paar lauset juurde, kontaktinfo ning jääd huviliste kõnesid/kirju ootama. Tegelikkuses on valdkonnas edukaks toimiseks ja reaalselt kuust kuusse äraelamiseks ning toimetulekuks tiba rohkemat kui suuri unistusi, mõnda fotoklõpsu ja paari hiireklikki vaja …

Janis Rimitsans, on kinnisvarasektoris (nii elamu- kui ärikinnisvaras) töötanud tänaseks 18 aastat ning kannab uhkusega maakleri asemel hoopis “kinnisvara konsultandi” ametinime. Uurisime Janiselt mis on maakleri ja konsultandi ametite erinevus, millistel juhtudel saab mees oma pühendunud töö ja kogemuste ning teadmistega kasulik olla.

Nimeta vähemalt 1 põhjus miks peaks keegi kinnisvara konsultandi abi vajama?

Janis:Mul on neid põhjusi tegelikult mitu, ent üks peamisi neist on kindlasti kinnisvara müügi soov. Müügisoov võib tuleneda väga erinevatest põhjustest. Kas soovitakse müüa olemasolev kodu, et soetada uuem või suurem; on juba vanemaks saadud, lapsed suureks kasvatatud ning tuleb tegeleda vastupidisega – müüa suurem kodu, et jätkata väiksemal ja ökonoomsemal pinnal; või on tekkinud hoopis soov vahetada kodu uuema vastu; elumuudatused sunnivad vahetama piirkonda- või linna; on tegemist vara jagamisega kuna elukaaslased ei jätka enam edasist teed koos jne. Sellisel juhul teeb maakler oma igapäevast tööd ja tegeleb talle müüki usaldatud objektile müüjale võimalikult soodsaimatel tingimustel ostja leidmisega ja tehingu korraldamisega.
Teine sagedaseim põhjus pöördumaks kinnisvara konsultandi poole on soov leida oma varale üürnik. Sellisel juhul otsib maakler üüripinnale üürniku, tehes selles protsessis taustauuringuid, kinnisvara esitlusi, reklaami ja kõike mis vaja, et jällegi omanikule ehk tema palkajale parim võimalik tehing saada.

Kellel on personaaltreener, hambaarst ja juuksur. Kas võiks olla ka oma isiklik kinnisvara konsultant?

Janis:Absoluutselt. Kõik eelmainitu seoses uusarenduste ja järelturu kinnisvaraobjektidega on minu igapäevane põhitöö. Üheks aja- ja töömahukaimaks tegevuseks on aga hoopis kinnisvara ostuesindus. See on olukord kus ostuhuviline klient annab maaklerile käsundi leida talle uus elamine. See ei tähenda vaid seda, et maakler vaatab kõigile teada-tuntud kinnisvaraportaalidest välja võimalikud klienti huvitavad korterid või majad ja siis minnakse neid üheskoos üle vaatama. Minu praktikas on ostuesindus eeskätt näinud välja nii, et mind palkab tunnihinnaga hinnastatud töötasu alusel klient, kes soovib soetada mingit kinnisvara. Esmasest suhtlusest järgmise käiguna saame tavaliselt kliendiga kokku ja arutame läbi tema soovid, võimalused. Oluline moment on, et klient oleks minuga avatud ja ei tekiks teineteise valestimõistmist. Tehes nüüd nö kodutöö, annan seejärel kliendile parimat nõu mida suudan, et kliendi ootused ja lootused vastaksid tegelikkusele. Seejärel saame hakata läbi vaatama välja valitud kinnisvara variante ja tegema kooskõlastatud objektikülastusi. Reeglina olen ma enne kliendiga teda huvitavat kinnisvara vaatama minnes juba endale selgeks teinud antud kinnisvara omadused ja eripära ning kurssi viinud end ka kinnisvara puudutava dokumentatsiooniga. Kui kinnisvara üle vaadatud ja sobib, langetab klient otsuotsuse, siis olen tema jaoks olemas ka ostutehingu läbiviimisel. Seega saan olla oma kliendi nõustajaks alates tema soovide tekkimisest kuni nende täitumiseni. Eelpoolmainitud ostuesindust ei kasutata just liiga tihti, kuid aegajalt tuleb ikka ette. Seda teenust kasutavad aega ja valdkonna oskusteavet kõrgelt hindavad kliendid, kelle aeg maksab rohkem kui minu tunnitasu.”

18 aastat kinnisvarasektoris on arvestatav kogemustepagas. Lisaks ostuesindusele, müügi-üürisoovile – saad ja suudad selle kogemuse pealt veel midagi pakkuda, kuidagi kasulik olla?

Janis:Olen aeg-ajalt teinud ka kliendile omahinnangu tema poolt müüdavale kinnisvarale. See pole ametlik hindamisakt, mille teevad kinnisvara hindajad nt. pankadele, et teada saada kinnisvara väärtust. Ent minu käest tellitav kinnisvara omahinnang aitab määrata müüdavale objektile võimalikult reaalse müügihinna ja planeerida potensiaalset kinnisvara müügiperioodi. Omahinnangu koostamist teen tavaliselt tunnihinna alusel ning sellega pole kunagi kliendil kohustust oma objekti mulle müüki anda. Omahinnang annab pigem kliendile arusaamise kuidas ja mis hinnaga ta võiks oma olemasoleva kinnisvara vajadusel realiseerida/müüa. Kindlasti pole minu antud omahinnang esitamiseks krediidiasutusele vms ja ei oma õiguslikku vormi, kuid annab siiski väga hea ülevaate ühe proffessionaali arvamusest mingi vara suhtes. Ise nimetaksin ma seda pigem objekti süvaanalüüsiks.
On olnud ka paar juhust, kus klient on esmakordselt ostmas kinnisvara – on tekkinud mõned kõhklused-kahtlused päris nö viimases ostufaasis. Võtab minuga ühendust ja palub mul lihtsalt notaribüroo poolt saadetud leping üle vaadata. Sellisel juhul süvenen, vaatan kliendiga koos lepingu üle ning peale nõustamist lähen kliendiga ka notaritehingusse kaasa, et olla talle vajadusel asjatundlikuks toeks/nõustajaks.
Huvitavatest töödest saan veel näitena välja tuua erinevaid nõustamisi. Olen olnud nõustaja rollis vara jagamisel olukordades kus nt vara omanikud omavahel kohe üldse läbi ei saa. Samuti olen nõustanud kinnisvarainvesteerimisi, teinud turuanalüüse nii turu üldise seisu kohta kui ka mingi konkreetse objekti või kinnisvara puudutava küsimuse kohta.

Tundub, et aastaid tagasi alustanud kinnisvara maaklerist on ajapikku saanud lausa konsultant!?

Janis:Jah, täna on kinnisvara konsultandi ampluaa tegelikult palju suurem kui mingi konkreetse objekti maha müümine või üürile andmine. Tundub, et üha rohkem vajatakse nõustamisalast konsultandi tööd ja vähem nö tavapärast müüki. Pigem on ikka nii, et kohtun uue kliendiga mingi vara müügi soovi juures ja hiljem olen sujuvalt justkui nii kliendi enda kui ka tema tutvusringkonna nõuandja kõikides kinnisvaraalastes küsimustes 😊 Et aga olla endale seatud eesmärkide ja klientide ootuste/vajaduste kõrgusel, pean pidevalt tegelema teadmiste täiendamisega, olema kursis turusituatsiooniga, uute seadustega jne. Ilmselgelt siin piiri ees ei ole – on kuhu areneda ja liikuda, millega tegeleda ka järgmised 18 aastat!