arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kuidas saada edukaks kinnisvaramaakleriks?

Tööd otsides oleme valmis uued väljakutsed vastu võtma juhul, kui oleme kindlad, et uues kohas ootavad meid paremad töötingimused, head elukvaliteeti lubav palk ning tore kollektiiv. Kui oled juba jõudnud otsusele, et maakleriamet on see, mis Sind kõnetab ning mõte sellest paneb silmad särama, siis oled juba olulise sammu ära teinud. Kuigi oma olemuselt võib müügitöö olla üks raskemaid ameteid üldse, on töökusega võimalik selles edu saavutada. Domus Kinnisvara pikaajalise kinnisvaramaakleri ja uute töötajate mentorina toon Sinuni sammud, mida järgides võib just Sinust saada kinnisvaramaakler.

Esimene samm – eneseanalüüs

Enne veel kui kandideerima hakkad, analüüsi ennast! Mõtle rahulikult ja ausalt läbi, kas oled päriselt distsiplineeritud ja oma eesmärkidele pühendunud ning hinda oma oskust iseseisvalt töötada ja õppida. Kuidas toimid siis, kui ümberringi möllab keeristorm – kas suudad olla järjepidev ja fokusseeritud või kaotad sihi kergesti? Selles ametis läbi löömiseks on vaja just esimestel kuudel ennast kõvasti ületada, et tagada edaspidiseks stabiilne sissetulek. Maakleriamet ei ole inimesele, kes näeb ennast töötamas klassikalises kontoritöö rütmis. Kas oled valmis töötama ka nädalavahetusel ja suhtlema väga paljude erinevate inimestega?

Teine samm – maakleritöö sisuga tutvumine

Meie kogemus näitab, et inimesed on kinnisvaramaakleri tööst endale tihti vale pildi maalinud. Tegemist ei ole pelgalt objektide üles laadimisega portaalidesse, vaid on seotud teadmistega seadustest, maksundusest, ehitusest, majandusest, laenudest, klienditeenindusest, turundusest, fotograafiast jne. Infot saad otsida internetist, kinnisvarabüroode kodulehtedelt või vesteldes näiteks tuttavate kinnnisvaramaakleritega.

Kolmas samm – värbamisprotsess

Kui oled endale kinnisvaramaakleri ameti sisu selgeks teinud ja tunned, et see töö võiks olla sinu jaoks, saada oma CV välja valitud kinnisvarabüroosse. 

Domus Kinnisvaras ootab kandidaati ametikohale sobivuse välja selgitamiseks mitu etappi. Kõik selleks, et kandidaadil oleks selge arusaam kinnisvaramaakleri tööst ning isikuomadused, mis ta eduni aitavad. Peale meile saadetud CV-ga tutvumist võtame kandidaadiga ühendust, et saada aimu, milline on tema ettekujutus antud ametikohast. Pahatihti tuleb juba telefonivestluses välja, et kandidaadi arusaam maakleri tööst on väga kaugel reaalsusest ning ei hoomatagi ära, mida müügitöö kinnisvaraturul tegelikult tähendab.

Teise etapina viime läbi vestluse kinnisvarabüroos koha peal  – see on oluline kohtumine nii tööotsija kui ka tööandja jaoks. Just selle vestluse jooksul peaks kandidaat saama rohkem aimu ees ootavatest võimalikest tööülesannetest, kollektiivist ja üldiselt ettevõttest. Tööandja saab aga esimese silmast silma kohtumise, millest sõltub edasine kaalukas otsus. Vahetu suhtlus annab väga hea võimaluse päriselt tuttavaks saada ja meid veenda, et tegu on inimesega, kes on valmis vastu võtma väljakutset kanda maakleri ametikohaga seotud vastutust ja väljakutseid. See on kogu protsessi raskemaid hetki, sest ära tunda inimene, kellel jätkub tahet, visadust ning motivatsiooni ennast kiiresti teostada, on väga keeruline. Lihtsalt vaadata, mida tulevik toob või katsetada, et äkki õnnestub, ei ole siinkohal mõistlik. Ei soovi nii meie kui ka uut ametit alustav inimene, et aeg ja võimalused läheksid raisku. Meie huvi on, et uuel töötajal hakkaks hästi minema nii kiiresti kui võimalik ning et ta oskaks ja tahaks ära kasutada teadmisi ja infot, mida pakub talle sisseelamisprogramm ja mentor, kes toetab teda kogu teekonna vältel. 

Neljas samm – eesmärgistamine ja õppimine

Esimene nädal on kolleegide ja töökeskkonnaga tutvumiseks ning tunnetamiseks, kas see töö ja keskkond on need, mida otsid. Elu on ikka näidanud, et toetav ja kaasa mõtlev kollektiiv on tähtsamaid tegureid tõusmaks ise lendu ja olemaks inspireeritud.  

Kui nädala lõpuks oled jõudnud äratundmiseni, et oled õiges kohas, hakkab juba reaalne töö tegemine. Protsessi käigus arendatakse uue töötaja erialaseid teadmisi ning antakse talle edasi vajalikud kontaktid ja materjalid. Mentor toetab kogemuse ja nõuga, aga soov õppida peab alustaval töötajal endal olema. Koos konkreetse plaaniga, kuidas ja millest alustada, antakse ka materjal, mille lugemine ja selgeks tegemine aitab algajal olla enesekindlam ja julgem teenusepakkuja. Regulaarselt viiakse läbi näost-näkku vestluseid, et mõlemad osapooled saaksid jagada tagasisidet ja hoida tegevustel aktiivselt silm peal. Edukas müügitöö saab alguse otsusest olla oma ala ekspert. Kõik nõuanded on selle eesmärgi saavutamisel väärtuslikuks ressursiks. 

Kogemused on näidanud, et peamiselt õnnestuvad ikka need, kes keskenduvad 100% tööle ning kasutavad ära kogu infot ja võimalusi, mis neile kätte antakse ja seejuures julgevad teha rohkem, kui neilt oodatakse. Mida ambitsioonikam inimene, seda kiiremini tulevad tulemused. 2017. aastast on võimalus kinnisvaramaakleri eriala õppida Tallinna Majanduskoolis. Kooli lõpetanul on muidugi oluliselt suuremad eelised ja enesekindlus, aga säravaid tähti, kes end maakleriametis on proovile pannud, jätkub ka teiste ametkohtadelt saabujate seas.  

Ebaõnnestumised saavad alguse sel hetkel, kui hakatakse eeldama, et küll töö ise tuleb. Tagasilöögid kipuvad tulema umbes kolmandal kuul, kui oled teinud endast kõik oleneva, aga ikka ei ole tulemust. Pettumusi ja motivatsiooni kadumist võivad põhjustada ka endale liiga suurte ootuste seadmine. Siinkohal saab mentor aidata eesmärgid ja tegevused üle vaadata, aga motivatsiooni leidmiseks peab muidugi ise vaeva nägema. Maakleritöö ei sobi inimesele, kes soovib tööl käia kellast kellani. Maakleriks sobib ettevõtja hingega inimene, kes mõistab, et edu on ta enda kätes.

Tuult tiibadesse kõigile tulevikus alustavatele maakleritele ja praegustele õpilastele!