arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Eesti kõige idüllilisemad paigad

Urbaniseerimine tundub olevat tagasipöördumatu protsess, mis valitseb kogu maailmas. Samavõrd võib aga teatavaks trendiks pidada linnast maale elama minemist, millise tee on ette võtnud ka paljud avalikkuse jaoks tuntud inimesed. Et teema on populaarne, näitas 11. aprillil Tallinnas toimunud mess „Maale elama“, kuhu tuli kokku 1200 külastajat. Siseministeeriumi eelmise aasta lõpus tellitud siserände uuringust selgus aga, et maaeluga käivad kaasas raskused, ent ometi on oma elukeskkonnaga kõige vähem rahul tallinlased. Miks aga üldse tahetakse maale elama minna? Võib eeldada, et üks peamistest põhjustest on vaikuse ja rahu otsimine. Võimalikult palju päikest ja vähe vihma oleks ainult boonuseks.

Samast vaatenurgast on andmeid kogunud ja analüüsinud Statistikaamet ning on oma blogis välja tulnud huvitava kokkuvõttega. Blogis kirjutatakse, et Eesti territooriumil on inimasustusest 5 kilomeetri kaugusele jäävaid asustamata paiku nii mandril kui ka saartel. 2011. aasta rahvaloenduse andmetele on analüüsis lisatud juurde suvine keskmine temperatuur, sademete hulk, päikseliste tundide arv päevas ning tulemuseks on saadud, et Eesti kõige idüllilisemad ja meelirahustavad paigad asuvad loodus- või maastikukaitsealal. Kui mõnes maakonnas paiknevad inimesed üsna hajali ja maakonna territooriumil inimasustusest vähemalt 5 kilomeetri kaugusele jäävat asustamata paika ei leidu, siis Harju, Hiiu, Ida-Viru, Lääne, Lääne-Viru ja Tartu maakonnas on selliseid paiku mitu. Inimasustusest kõige kaugemal asuvad Uhtju saared Lääne-Virumaal, kuhu tavakodanik pääsebki alles juuli teisest poolest. Võrreldes teiste „üksikute paikadega“ on Uhtju saarte suvine ilmastik ka kõige päikselisem ja kuivem (keskmine temperatuur 17–18°C, 10–11 tundi päikesepaistet päevas ja vähe sademeid). Suvine keskmine temperatuur on üle 17°C ka Hiiumaa laidudel, Allirahu laiul Saaremaal ning Soomaal Pärnumaal, kuid viimases paigas on suurem võimalus jääda vihma kätte.

Seega, kes otsib maale kõige rahulikumat asukohta ning kus on ühtlasi keskmisest soojem ja päikselisem, siis allolev kaart on väikeseks abimeheks uue elu- või suvituskoha valikul. Vähemalt Soomaa rahvuspargi vahetus läheduses on hetkel saadavad mitmed pakkumised, hinnad jäävad 8 500 – 290 000 € vahemikku.

Statistikaamet