arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Inspireeriv investeering neorenessanssi

_mg_6271Otse vanalinna südames, Lai 9 asub imelise siseõuega romantiline aadlielamu, Engelhardti maja, mille salongidest ja saalidest sündinud uhked korterid ootavad uusi omanikke. Aukartustäratavalt pika ajalooga kinnistu asub Suur-Kloostri ja Laia tänava vahel. Avarad ja omanäolised ainult 16 korterit asuvad kolmes hoones, mis paiknevad ümber kauni kujundusega siseõue, kus asub eraldi autoparkla ja vaba aja ning -iluaed.

Imeline salaaed – oaas keset pealinna

Sisenedes avarasse hoovi läbi Laia tänava poolse maja väravakäigu imposantse sepisvärava, avaneb silmale imeline salaõu, mille  aktsendiks on vana kastanipuu. Kahel pool õue kõrguvad kunagise aadlipalee endised tiibhooned – tänased kortermajad. Seisatades iidse kastani all keset imelist õue, kuhu tänavamelu ja ilmakära ei kostu, tekib muust maailmast täieliku eraldatuse tunne, sest iidsete müüride ja värava taga käib vanalinna tavapärane sagin, melu ja argipäev ikka edasi – munakivisillutisel vuravad autod, kõnniteedel liiguvad inimesed, kusagilt eemalt kostub vaikne muusika… Kuid kõik see jääb Engelhardti maja väravate ja müüride taha. Imelises aias kuuleb kõrv vaid linnulaulu ja silm näeb iidsete müüride kohal kõrguvaid kirikukupleid sinise taeva taustal … siin võib tõesti unustada, et oled pealinna südames keset turiste ja moosekante täis vanalinna!

Läbi kogu õue looklevad teerajad mustrisse laotud kiviringidega. Sisehoovi kujunduslahendus jaotab õue erinevateks osadeks, mis on omavahel ühenduses ja seotud, kuid erinevate funktsioonidega: majandusala, veinikelder/grillimisterrass ja vaba aja õu.
Sisehoovis on säilitatud kogu olemasolev haljastus – maakivist müüridega veinikeldri terrassiesist valvab igihaljas elupuu, garaažide seintel looklevad viinaväädid ja vaba aja alal kõrgub iidne kastanipuu. Juurde on istutatud õitsvaid püsikuid, n-ö „vana aia lilli“ ning erinevaid okaspuuvorme. Püsilillede ja okspuuvormide kooslus loob võimaluse nautida suvisel ajal õiteilu ja talvisel ajal rohelust.

Ajastutruud unikaalsed korterid

Kõik elegantsed korterid on kujundatud ja viimistletud ajastustiilis ja vastavalt iga korteri sisekujundusprojektile. Viimistlusmaterjalid ja kujunduselemendid on valitud vastavalt korteris säilinud ja restaureeritud ehitusdetailidele ja ajaloolistele joonistele nii oskuslikult, et koos väärika ehitisega on taastatud ka  endise aadlielamu paremate päevade hiilgus. Tulemuseks on iga korteri tugev omapära ning erinevus teistest sama maja korteritest – igas kodus on erinev nii parketi laotus kui ka materjal, põrandaliistude kuju ning kõrgus, laekarniiside disain, siseuste tahveldus, ukselinkide ja kremoonide stiil, seinte põhi- ja aktsentvärvide spekter, sanitaartehnika ja keraamiliste plaatide valik. Kõik viimistluseks ja kujunduseks valitud materjalid on eksklusiivsed ja sobivad ajaloolisesse atmosfääri.

Unikaalsetes ja tugeva eripäraga korterites on restaureeritud ja eksponeeritud kõik ehituse käigus esile tulnud ajaloolised ehitusdetailid ja -konstruktsioonid – peamajas neorenessansiajastust pärit  seinapaneelid, kassett- ja talalaed, vanad ahjud, fragmendid müüritreppidest, raidpiirded, sillused jms. Tiibhoonetes on kujunduselemente samuti mitmest stiiliperioodist – baroksed ja klassitsistlikud uksed, treitud balustritega puutrepid, talalaed ja raidkividetailid.

Engelhardti maja väärikas ajalugu

Lai tn 9 hoone on üks vormipuhtamaid neorenessanss-stiilis ehitisi Tallinnas, mille vanemad konstruktsioonid pärinevad keskajast. 14. sajandi alguses oli kinnistul puithoonestus – elumaja ja hobusetall, mis 15. sajandil asendati suure paekivielamu, aidahoone ja väikemajaga – selline hoonestus püsis kuni 18. sajandi lõpuni.
Varasem kujutis Lai 9 fassaadist pärineb aastast 1825, kus hoonel on varaklassitsistlik ilme – kahekorruseline, madala mezzaninokorruse, kõrge kelpkatuse ja  keskrisaliidi laiuse rõduga aadlielamu sarnanes naabermajaga Lai tn 5 (täna Nukuteater). Koos  teiste elegantsete klassitsistlike naabermajadega andsid need hooned 19. sajandi Laia tänava ülaosale moodsa ja suurlinliku ilme.

Lai tn 9 tänavapoolse maja tänapäevast ilmet seostatakse omanikevahetusega aastal 1791, mil kinnistu läks Stackelbergide suguvõsa valdusesse. See kuulus neile kuni riigistamiseni 1940. aastal.
Hoone radikaalse kosmeetilise uuenduse arhitektiks sai baltisaksa päritolu Alexander Rudolf von Engelhardt. Peafassaadi uus arhitektuurne lahendus lähtub Firenze Palazzo Strozzi eeskujust – fassaadi kujundavad krohvrustika, ümarkaarsed aknad ning räästajoone konsoolkarniisi ilmestavad astmikfrontoon ja vapitahvlit hoidvad greifid.

Lai tänav on üks Tallinna vanalinna vanemaid tänavaid, mis ürikutes üles tähendatud juba aastal 1314. Tänav algab Toompea jalamilt ja suundub paralleelselt Pika tänavaga Tallinna lahe suunas. Keskaegses Tallinnas oli Lai tänav üks põhitänavaid ja oma nime on ta saanud õigustatult, sest ta on tõepoolest lai tänav ka kaasaegses linnaruumis.

Artikkel ilmus esmakordselt kinnisvaraajakirjas IMMO.

www.Lai9.ee