arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Põnevad pöörded ja uued trendid kinnisvaraturul

Praegu on kinnisvaraturul huvitav situatsioon. Nõudlus kodude järgi on üle Eesti igal pool, aga pakkumised on vähenenud, mis tekitab defitsiiti. Ettevõtjad toimetavad rahulikult edasi, uskudes, et olukord läheb peagi paremaks, ning võimekamad isegi investeerivad. Ladude ja tehnoparkide rajamine on jätkuvalt aktuaalne. Büroode puhul toimub samuti liikumine ning mingil määral ümberstruktureerumine – võib ette tulla, et minnakse väiksema pinna peale, kuna kaugtöö osutus paljudel aladel jätkusuutlikuks ka ilma pandeemiata. 

Kodude puhul on hakatud rõhuma funktsionaalsusele, et pigem väiksem, aga rohkem tube. Tekkinud on kabinettide vajadus ja võimalusel eelistatakse eraldi tuba igale lapsele. Linnast välja maale elama minemine ei ole enam niivõrd populaarne, sest ega loomakasvatus või põllumajandus igale linnavurlele kontimööda pruugi olla. Pigem otsitakse suvitamiseks kohti, kus saaks ennast lihtsalt looduses rakendada ja puhata.

Pead tõstab uus trend osta suvekortereid „väikestesse puust linnadesse“ nagu Viljandi, Haapsalu või Pärnu. Kusjuures nõudlus on just kallimate korterite järgi. Kui nüüd hinnarekorditest rääkida, siis osa Haapsalu ja Viljandi hindasid korteri ruutmeetri kohta teevad kohati Tallinna kesklinna hindadele silmad ette. Põhjuseks on selliste kõrgel tasemel premium korterite vähene saadavus väikelinnades. 

Uusarendusi on jätkuvalt tulemas peale Tallinna ka Tartusse, Viljandisse, Pärnusse, Haapsallu. Väiksemates linnades eelistatakse siiski muinsusväärtustega ja ajalooga majade renoveeritud kortereid. Eelmise buumi tipus (2007) öeldi, et kui Keilas on kraanad püsti ja ehitatakse uusi kortermaju, siis on krahh tulekul. Täna seda kindlasti öelda ei saa, sest esiteks ei ole buumi ja teiseks on väikelinnades palju uusarendusi, seda ka Keilas, kus on rajamisel mitu uut kortermajade projekti. 

Samas ei ole jätkuvalt paha mõte osta väikese investeeringu eesmärgil korter näiteks Jõhvi. Kui 20 000 eurose korteri eest saab 200 eurot üüri kuus, siis on tootlikkus ju hea. Kinnisvara hinnatõus seal piirkonnas ei ole just väga märkimisväärne, aga samas ei ole ju ka midagi odavamaks läinud.