arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Kodu ostmiseks on alati õige aeg*

“Kodu ostmiseks on alati aeg õige. Ei saa ju mõelda, et “peaks naisevõtu edasi lükkama, sest kinnisvara hinnad on jube kiiresti kasvanud” või “jätaks kolmanda lapse praegu ära, sest võib-olla saame kahe aasta pärast parema kinnisvaradiili”! Kui on ikka vajadus oma kodu või olemasoleva kodu vahetamise järele, siis tuleb sellega tegeleda,” ütleb Domus Kinnisvara juhatuse liige Ingvar Allekand.”

Ta nendib, et alati muidugi ei pea kodu ostma, see tähendab, et võib ju ka üürida või sõbralt/vanematelt tasuta saada. “Aga isegi praegu on ostmisega seotud igakuised maksed väiksemad kui üürimaksed. Eestlane ikka on kinnisvarausku ning kodu omamine on popp hindade kasvu tõttu. Kuigi lühiajaliselt võivad kõik hinnad kõikuda üles-alla, jätkavad kinnisvara hinnad inflatsiooni tingimustes pikas perspektiivis kasvu. Kodu ost on ikkagi tsükleid ületava mõjuga otsus. Kindlasti ei tohi ära unustada, et kinnisvaraturul ei vasta pakkumine kunagi 100% nõudlusele – pakutavatel objektidel on alati mingi “viga” küljes. Kui leiad ostjana turult midagi ideaalset, osta see ära, sest järgmist samasugust objekti võid oodata viis aastat. Või pead minema oma soovides kompromissile.”

Uue või kasutatud kinnisvara eelistamisel taandub vastus pigem rahakoti suurusele ning asukohaeelis- tustele. Ehk siis kesklinna kasutatud vara hinnaga on võimalik saada uus kodu äärelinnas. Uue asja ostmisel saad paremini kontrollitud kvaliteedi ja vähem ülla- tusi. Samas vanalinna ei olegi võimalik uut
asja osta ning pead kõigi muredega leppima, kui asukoht on oluline. Küll on aga näha, et nooremal ostjaskonnal ei ole mingit huvi tegeleda vananeva vara remondiga ehk nende jaoks on enamasti murevaba kvaliteet asukohast olulisemaks kriteeriumiks.

*Täismahus artiklit loe Postimehe 2022 detsembri väljaandest Uus Kodu, artikli autoriks Gerli Ramler.