arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Sale-leaseback ehk müük ja tagasirentimine kui tulevikku suunatud arengustrateegia

Sale-leaseback ehk müük ja tagasirentimine on tehing, mis võimaldab ettevõttel vabastada enda omanduses oleva kinnisvara alt rahalisi vahendeid, et suunata need oma põhitegevuse arendamisse, jätkates samal ajal äritegevust oma senistes ruumides (tootmishoones, laopinnal, äriruumides). See on üks võimalusi, kuidas kaasata kapitali ettevõtte arengusse lisaks tavapärasele laenule või aktsiaemissioonile.    

Heaks alternatiiviks on see vanemate hoonete omanikele, kes selmet investeerida oma kinnisvara kaasajastamisesse, sooviks panustada hoopis uutesse tootmisliinidesse või tootearendusse, mis võimaldavad ettevõttel kasvada. Ühel hetkel on vanemaid hooneid vaja siiski kaasajastada kas siis küttekulude kokkuhoiuks või kvalifitseeritud tööjõu hoidmiseks, sest mugav tänapäevane töökeskkond on ühele spetsialistile töökoha valikul kindlasti oluliseks argumendiks.

Kinnisvara arendamine nõuab suuri finantsvahendeid ning siin ongi üks lahendusi müüa oma kinnisvara (tootmis-, logistika- büroo- või laohoone) investorile ning jääda ruume uuelt omanikult edasi rentima. Läänemaailmas on see tavapärane ning tuntud praktika. Meil Eestis veel vähe levinud, kuid siiski juba praktiseeritav ettevõtmine. Investoriks võib seejuures olla nii finantsasutus, professionaalne kinnisvara arendaja kui ka mõni muu ettevõte.

Sale-leaseback tehing ei ole võti lühiajaliste probleemide lahendamise, vaid pigem tulevikku suunatud arengustrateegia. Tehing on mõistlik juhul, kui müügist saadavad vahendid suunatakse ettevõtte arengusse ning need aitavad ettevõttel luua uut väärtust, sest potentsiaalse investori jaoks on lisaks kinnisvarale oluline ka tulevase üürniku taust (krediidireiting, tegevusvaldkond, turupositsioon jne). Investorile on tehing seda atraktiivsem, mida parem on üürniku krediidireiting ning mida pikaajalisem on sõlmitav üürileping ehk mida stabiilsemat rahavoogu on võimalik investoril saada.

Raskustes ettevõtetele või neile, kes oma tänasel pinnal enam nii palju ruumi ise ei vaja, on sellest lahendusest samuti abi. Sel juhul ei jää peale kinnisvara müüki üürnikuks üksnes müüja vaid müüjast üle jäävatele pindadele leitakse näiteks meie ärikinnisvara maakleri abil uued üürnikud. Nii on tehing atraktiivne kõigile osapooltele.  

Meie Domuses teeme koostööd mitme investoriga, kes on seda tüüpi tehingutest huvitatud ning otsivad võimalusi rahavooga ärikinnisvarasse investeerimiseks. Kui oled kaalumas oma ettevõtte põhitegevuse arendamise finantseerimist kinnisvara müügi kaudu, võta minuga ühendust ning räägime lähemalt.