arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Uus, aga tuttav Soome elamumess

Nagu traditsiooniks saanud, oli Domuse tiim ka sel aastal kohal Soome elamumessil, mis sedakorda toimus Loviisas. Ootuspäraselt oli kohapeal veidi enamat, kui lihtsalt jäätis ja makkara. Näiteks väga mõnus sõbralik sadam – olime ju purjekaga tulnud. Ja nunnu puidust vanalinn. Ja tuumajaam, kuhu meid loomulikult ei oodatud. Ja elamumess, kuhu oodati 33 eurose pileti eest.

Elamumess oli mastaabilt väiksem kui eelmisel aastal. Taas oli fookus puhkusekinnisvaral ning selle kõrval ka pereelamuid jms. Mis oli tegelikult üllatav, st näiteks 350 000-400 000 euro vahemikus 3-toaline puhkuseotstarbeline ridaelamuboks Loviisas lahe kaldal – kes on selle toote sihtgrupp? Eriti arvestades kõiki puhkusekinnisvara alternatiive Soome rannikualadel ja saarestikes. Küllap äriliselt loogilised otsused tuuakse ohvriks elamumessi formaadile ja korralduslikele eripäradele.

Võrreldes varasemate messidega kardinaalselt uusi lahendusi ei olnud, kuid inspiratsiooni ja silmailu oli siiski piisavalt. Kokkuvõtted võiks sõnastada järgmiselt:

  • Soome maastik loob erilisi võimalusi nii välislahendusteks kui hoonestuse paigutamiseks kinnistul. Kui meil ollakse väga kinni standardites (parkla kalle ei tohi ületada x-% või energiamärgis ei tohi olla alla y) ning detailplaneeringutega ei ole mingit võimalust “kastist välja” liikuda, siis soomlased paistavad olevat palju aksepteerivamad loomingulisuse suhtes. Funktsionaalsus on olulisem kui normist kinni pidamine, sest lõpuks on ju normid ikkagi vaid soovituslikud. Vaated olid üldjuhul hästi avatud ja ruumides välja mängitud.
  • Ruumiplaneeringutes on jätkuvalt oluline tähelepanu majapidamis- ja abiruumidel. Midagi, mida Eesti tarbija tahaks arendustes kindlasti näha, kuid pole seni veel ilmutanud jõulist valmisolekut kinni maksta. Samas oli päris palju ka sellised ruumilahendusi, kus üksteise otsa oli pikitud erinevaid vaheruume jms, millel otseselt tõhusat kasutusfunktsiooni ei ole. Ilmselt koroona-aja mõjutusena oli päris palju kabinetifunktsiooniga ruume näha.
  • Jätkuvalt valdavalt avatud köögid, tihti harjumatult suure köögisaarega. Köögimööbel skandinaaviapäraselt lihtsa joonega, milles peitub võlu. Köök-elutuba tihti kõrge lae või aatriumiga. Master-bedroom ühendatud läbi walk-in garderoobi pesuruumiga. Traditsiooniliselt üks WC esiku juures ning sama traditsiooniliselt esiku garderoobikapis peegliga nö istumiskoht. Nauditavad lahendused.
  • Ootuspäraselt leidus ka huvitavaid materjalikasutusi. Näiteks eramu lae viimistlus heliisolatsiooni villaplaatidega – efekt ebaselge, aga midagi uut siiski. Jätkuvalt palju puidu kasutust siseviimistluses, nii seintes kui ka lagedes. Ristkihtliimpuitu oli siiski varasemast märgatavalt vähem eksponeeritud. Meil levinud unikivi asemel on soomlastel väga lai valik erinevaid parklakatendeid.
  • Tavapärase ja igava kõrval leidusid ka mõned julged ning huvitavad värvikasutused – smaragdroheline vannituba, mitmed fototapeedi lahendused master-bedroom`ides või julge tapeedilahendus kabinetis. Tähelepanuväärne oli mahedalt tumedates toonides lastetoalahendus, mis oli hetkeliselt nauditav, kuid nõuaks igapäevaselt pidevat lisavalgustust
  • Ootuspäraselt suured rõdud ja terrassid, paljuski Soome kliimat arvestades funktsionaalselt kinnised. Grillilahendused ja mullivannid. Väga mõnus puhkusekinnisvara puhul ning eks tahaks midagi sellist ka igapäevaselt kodus tarbida.