arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Vana asumi totaalne muutumine – Keldrimäe uus elu Tallinna südames

Tallinna vanalinna südamest vaid jalutuskäigu kaugusel asub Keldrimäe asum, mis läbib põnevat metamorfoosi, muutudes kiiresti üheks linna kõige ihaldusväärsemaks elupaigaks. See on võluv asum, kus ajalooline ilu kohtub kaasaegse innovatsiooniga.

Keldrimäe asumi tänane kaart. Allikas: Tallinna Linnaplaneerimise Amet

Keldrimäe ajalugu ulatub aegade hämarusse, ning arheoloogid on leidnud tõendeid seal paiknenud muinasasulast. Piirkonna vanim asustus tekkis Härjapea jõe ümber, mille kiirevooluline org on nähtav tänagi 1721. aastal pühitsetud Kaasani kiriku taga. Ajalooliselt elasid seal linakangrud, kes jões riiet niisutasid ja seejärel kallastel pleegitasid, millest tulenes ka piirkonna nimi Pleekmäe. Hiljem, enne Teist maailmasõda, sai Keldrimäe nime Keldrimäe tänaval asunud suure betoonkeldri järgi.

Kentmanni tänava poolt vaade linnale (Keldrimäe), taamal Tselluloosi- ja Paberikombinaat ja ees vasakul paistab Kaasani kiriku torn, 20. sajandi I pool. Allikas: Tallinna Linnaarhiiv

Üldvaade Tartu maanteele umbes 1890.aastal. Allikas: Tallinna Linnamuuseum

Keldrimäe asumi tihedam hoonestus tekkis alles 20. sajandi alguses. Linnakaardil olid toona ka tänavad nagu Iisraeli, Septembri, Heeringa ja Saali tänav. Teise maailmasõja märtsipommitamine 1944. aastal hävitas suure osa asumi vanadest hoonetest, muutes piirkonna näo igaveseks. Põlenud alale toodi 1948. aastal Estonia juurest linna turuplats. Sündis keskturg. Õnneks suudeti siiski säilitada mõned mälestused Keldrimäe minevikust. Mardi, Jakobi, Odra ja Lastekodu tänavatel võib endiselt tajuda ajaloolist hõngu.

Ent just viimastel aastatel on Keldrimäe näinud totaalset muutumist. Uus põlvkond arendajaid, disainereid ja arhitekte on siia jõudnud, et äratada see unikaalne piirkond taas ellu. Ajalooliste hoonete restaureerimine, arhitektuurne renoveerimine ja kaasaegsete rajatiste loomine on toonud kaasa värskenduskuuri, mis paneb Keldrimäe särama uues hiilguses.

Tartu maantee täna. Allikas: Shutterstock

Keldrimäe võluvat atmosfääri on täiendanud ka uued kaasaegsed korterelamud ja majad. Need on disainitud nii, et sobituksid harmooniliselt asumi ajaloolise keskkonnaga, pakkudes samas kaasaegseid mugavusi ja elustiili võimalusi. See on atraktiivne sihtkoht nii elamiseks kui ka investeerimiseks, mis omakorda on toonud kaasa uusi ettevõtteid ja töökohti. Asumi areng on muutnud ka kinnisvaraturu dünaamikat, tõstes siinse kinnisvara väärtust ja muutes piirkonna üheks perspektiivikamaks Tallinnas.

Piirkonnas on ees veel suured muutused – Kalevi keskstaadioni ja Poolamäe pargi renoveerimine, oma praegusel kujul kaovad Eha keskus ja Keskturg, tühjadele kinnistutele rajatakse uued kaasaegsed hooned. Näiteks Tartu maantee 60 kinnistule on peagi kerkimas uus kaasaegne ja linnapilti ilmestav 7-korruseline šikilt roheline elu- ja ärihoone T60, mille arendajaks on Domus Kinnisvara.

Tartu maanteele kerkiv uus A energiaklassiga elu- ja ärihoone T60. Arendaja: Domus Kinnisvara

T60 uusarenduse kolmandal kuni seitsmendal korrusel leidub tõelise suurlinnahõnguga luksuslikke residentse, kuhu pääseb newyorgilikult otse liftist. Kõikidel korteritel on rõdu või rõdud, hoovipoolsetel on need lausa kuni 31 m². Enamik korterid on läbi maja planeeringuga, nii et ühelt poolt saad jälgida Tartu maanteele jäävat tempokat linnasuminat, hoovi poolt aga rahulikumat sisehoovi rohelust Keldrimäe poole. Sisehoovis on majaelanike kasutada chill out istumisala. Kõrgemate korruste korterite akendest ja rõdudelt avanevad imelised vaated ümbritsevale linnale ja merele. 

Keldrimäe asum on tõeliselt võluv paik Tallinna südames, kus saavad kokku ajalugu, uue põlvkonna modernsus, loodus ja linnamelu. Sellel piirkonnal on nii palju pakkuda nii kohalikele elanikele kui ka külalistele. Keldrimäe asumi muutumine on tõestuseks sellest, kuidas arengule suunatud visioon võib luua midagi erakordselt erilist.