arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Hiie Tamm, 20 aastat Domus Kinnisvara maaklerina: “Muretsemine on üldse mõttetu tegevus!”

Domuse säravaimal maakleril Hiie Tammel täitus käesoleva aasta jaanuaris Domus Kinnisvaras 20 aastat! Mõned päevad tagasi napsas Hiie Domuse eelmist aastat kokku võtval Kick Off auhinnagalal  “Järelturu tehingute käibekuninganna 2022” tiitli.

Uurisime Hiielt, kes on pikalt kinnisvaravaldkonnas töötades näinud väga erinevaid aegu, mida ta arvab praegusest kinnisvaraturul valitsevast olukorrast. 

Hiie, Sul täitus Domus Kinnisvaras maaklerina hiljuti 20 aastat. Mis Sind kinnisvaramaakleri töö juures enim võlub?

Vabadus ise enda aega planeerida. See on väga personaalne töö, kus tuleb loota palju iseeendale, kuid sealjuures on väga tähtis toetav ja ühtne kollektiiv. Meeldib veel see, kui tunnen, et olen suutnud olla kliendile kasulik ja aidanud täita tema unistust. Enamiku inimeste jaoks on üks olulisemaid unistusi elus rajada endale meelepärane kodu. 

Mida ütleksid neile inimestele, kes mõtlevad praegu kodu ostu või vahetuse peale, aga on jäänud ootele? 

Kinnisvarasektoris valitsevad keerulised ajad ja rekordkõrge inflatsioon. Järelturu korterite müügihinnad on veidi langenud, uusarenduste hinnad pigem jäänud samale tasemele ja seda põhjusel, et uued projektid on seisma pandud. Nendes tingimustes ja tegelikult alati tasub kodu ostmisel langetada läbimõeldud otsus. Tuleb end kurssi viia kõikide eluasemega kaasnevate kulutustega (kodukindlustus, kasvavad kommunaalkulud, euribori tõusust tingitud suurenev laenumakse). Kui oled enda jaoks asjad läbi mõelnud ning suudad oma võetavat laenu teenindada, siis ma ütleksin, et kodu ostmiseks on alati õige aeg. Hea on ka see, et valikut on kinnisvaraturul palju rohkem kui aasta tagasi.

Sa tegutsed Tallinna ja Harjumaa kinnisvaraturul. Milliseid kodusid inimesed praegu otsivad, kus nad tahavad elada? 

Minu isikliku kogemuse põhjal ütlen, et otsitakse kenasid maakohtasid linnast välja poole, kus rohkem privaatsust – väike 100 m2 majake maal, kus krunt suurem kui 1 hektar, samas mugavaks eluks kõik tingimused. Kaugus Tallinnast 30-50 km ja hinnaklass 250 000 eurot. Väga ostetavad on ka korterid uues või uueväärses majas, aga sellel juhul, kui hind tundub ostjale õige. Üldse on tänapäeval ostja väga hinnatundlik ja -teadlik.

Millised piirkonnad on jätkuvalt populaarsed?

Tallinnas piirkondadest on endiselt nõutud Tallinna kesklinn, Kadriorg, Põhja-Tallinn, Kristiine. Samas ollakse valmis aga oma algset soovi muutma, kui leitakse teises piirkonnas parema hinnaga samaväärne elamispind.

Sul on nende aastate jooksul tekkinud kindlasti väga suur kontaktide võrgustik, kellest paljud on jäänud Sinu püsiklientideks. Mida Sa oma klientidele pakud ja kuidas neid hoiad, et nad ikka ja jälle uuesti Sinu poole pöörduvad?

Ma püüan jääda igas olukorras rahulikuks. Ei teeskle kedagi teist, olen siiras, avatud kompromissidele ja hoian südame avatuna. Ma olen positiivne ja sõbralik. Ma tõesti mõtlen kaasa ja püüan leida häid lahendusi, ükskõik kui lootusetuna mõni olukord tundub, ma ei jäta jonni, kuni olen kõik ära proovinud. Minu arvates ei ole olemas rumalaid küsimusi ja ma proovin leida kõigile küsimustele vastused.

Aga millised omadused peavad üldse ühel heal maakleril olema, kes tahab kinnisvaravaldkonnas karjääri teha?

Peab olema positiivse ellusuhtumisega, väga töökas ja distsiplineeritud (olemuselt on inimene ju ikkagi pigem laisapoolne). Eks minulgi on aegu, kus olen aktiivsem, ja siis aegu, kus võtan rahulikumalt. Kuid et pikemas perspektiivis läbi lüüa, tuleb kasuks see, kui oled veidi auahne, hea sisetundega, viisakas, enesekindel, kiire mõtlemisega ning äärmiselt tahtejõuline. Väga oluliseks pean oskust inimestega suhelda. Ning loomulikult see sisemine miski, mis on kaasa sündinud ning mida õppida ei saa – selleks peab olema persoon. Kui sädet jätkub, miks mitte?!

Sa oled pikaaegse maaklerina näinud kinnisvaraturul väga erinevaid aegu – tõuse ja ka languseid. Mida on need ajad Sulle kõige rohkem õpetanud?

Kui on kergemad ajad, siis oskad juba mõelda, et see ei pruugi kesta pikalt. Raskematel aegadel peab ennast kokku võtma ja rohkem fookust hoidma eesmärkidel, süsteemsemalt ja sihikindlamalt  tegutsema. Üks asi on näiteks aja planeerimine. Mul on sellega ikka keerulisem olnud, ma kipun liiga palju unistama ja mõtted lähevad uitama. Ühesõnaga tööd tuleb teha rohkem ja hoida fookust.

Kas olukord kinnisvaraturul paneb Sind muretsema või oled siiski optimistlik ja näed probeemide asemel hoopis võimalusi?

Nii nad räägivad, et on ka võimalusi. Pigem ikka peab kõvasti tööd tegema ja siis tulevad ka võimalused. Tean, et raskemate aegade järel tulevad kergemad ajad ja vastupidi. Sellepärast muretseda pole mõtet. Muretsemine on üldse mõttetu tegevus! Aeg-ajalt muidugi kõik inimesed muretsevad. Mul tuli siinkohal meelde üks kolleegi räägitud anektoot “Mis vahe on pessimistil ja optimistil? Pessimist on hästi infomeeritud optimist. Optimist on aga hästi instrueeritud pessimist”.

On Sul häid soovitusi neile, kes soovivad oma kodu praeguses turusituatsioonis müüki panna?

Igal ajal on müüdud ja ostetud, karta pole mõtet. Võib juhtuda, et müüd oma korteri loodetust hoopis parema hinnaga ja ostes uut, teed majanduslikult väga õnnestunud tehingu, sest pakkumisi on rohkem ja hinnas on võimalik mingil määral kaubelda.

Kas müügi puhul on siis mõistlik maakler appi võtta? 

Maakler määrab turgu tundva inimesena õige müügihinna ja esindab Sinu kui müüja huve. On väga tõenäoline, et läbi maakleri müües omanik hoopis rahaliselt võidab tehingus. Mujal maailmas on maakleriteenuse kasutamine täiesti loomulik, meil Eestis arvatakse tihti, et saadakse ise hakkama. Tehinguni jõudmiseks peab aga täna heale turundusele ja reklaamile rohkem panustama. Kogenud maakleril on suur suhtlusringond, mis aitab jõuda uudise teie objekti müügist oluliselt laiema hulga inimesteni kui te saavutaksite, üritades müüa kinnisvara iseseisvalt. Enamike inimeste jaoks on oma kodu müümine elus üks tähtsamaid ja suurimaid rahalisi otsuseid. Kui sinu kõrval on kogu protsessi vältel elukutseline maakler, kes aitab sind sellest keerulisest ja närvesöövast protsessist rahulikult ning muretult läbi nii, et hiljem kõik osapooled rahul võiksid olla.

Sa oled ise maaklerina töötanud juba 20 aastat, kuidas Sa üldse kinnisvaravaldkonda sattusid ja mis on Sind nii kaua hoidnud just Domus Kinnisvaras?

Kinnisvara valdkonnas töötamisele olin mõelnud ka varem, aga Domus Kinnisvarasse tööle kutsus mind hea tuttav, kes töötas siin maaklerina. Kui mõtlema hakkan, kuidas ma nii kaua olen Domuses töötanud… Ütleksin, et ühel või teisel põhjusel on nii kujunenud. Peamine põhjus on ilmselt see, et olen saanud olla mina ise. Domuses on hea ja rahulik sisekliima, väga mõistvad juhid ja sõbralikud kolleegid. Ühtehoidev ning sõbralik kollektiiv, kellega koos on tore olla nii tööl kui ka koos puhkust veeta.

Mida Sa soovitaksid neile, kes mõtlevad praegu maakleritööga alustada? 

Palju on muutunud, aga üks asi on jäänud samaks – on vaja tugevat tahet ja jonni. Ei tohi kergesti loobuda ja käega lüüa. Uskuda tuleb iseendasse. Kes Sinusse ikka usub, kui Sa ise ka ei usu.