arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Tahaks uut kodu, aga raha ei ole? Tee ettepanek kinnisvara vahetamiseks!

Oma kodu teemal on nii mõnus unistada! See on ju üks põhivajadusi inimeseks olemise juures – et kodu oleks minu kindlus, vastaks mu vajadustele, pakuks mulle rõõmu. Oled ehk end isegi ikka ja jälle erinevatest kinnisvaraportaalidest uusi põnevaid pakkumisi otsimast leidnud? Lihtsalt niisama unistamiseks, sest kui mõni eriti tore pakkumine silma jääb, hakkab mõtetes juba kolimine pihta – mida ümber paigutada või teisiti ehitada, kuidas planeerida oma unistuste köök, garderoob või aianurk. Enamasti unistamine selleks korraks lõpeb, sest puudu on teadmine ja usk, et kodu vahetamine hetkel võimalik võiks olla. Aga kui vaba raha ei ole, siis justnimelt oma kodu vahetamise ettepanek on see, mida soovitan Sinu unistuste kodu müüjale pakkuda!

Missugused on siis võimalused üks oma suur unistus täita ja praegu omale uus ja sobiv kodu saada?

Kõigepealt tuleb leida see, mida soovid osta ja selleks on mitmeid võimalusi. Võid otsida erinevatest suurematest kinnisvaraportaalidest korraga, sest nendes ei ole sama valik pakkumisi. Võid pöörduda ka oma tuttava või sõbra soovitatud kinnisvaraspetsialisti poole, kes hoiaks Sind kursis nende pakkumistega, mis on alles müüki tulemas ja võiksid Sinu soovitud uue kodu unistusele vastata. Maaklerina olen oma klientidele otsinud ka väga konkreetset vara lihtsalt kinnisvaraomanikele ise otsepakkumisi tehes. Ja nii ka selle unistuste kodu leidnud, olgu see siis kinnistu Nõmmel või korter Kalamajas.

Järgmiseks vaata üle oma võimalused ja siin oleks juba hea kaasata asjatundlik kinnisvaramaakler, kes hinnastaks ära Sinu praeguse vara ja kellega arutada võimalusi, mis Sul veel võivad olla – midagi müüa, lisatagatisena kasutada vms. Kui võimalused kaardistatud, tasub Sinu unistuste kodu müüjale konkreetne ettepanek teha. Ka selleks on hea kasutada maakleri abi, sest tema oskab müüjat nõustada ka muudes küsimustes, mis tal võivad tekkida ja sellisesse võrdlemisi harva kasutatud tehingusse mõlemale poolele kindlust ja meelerahu tuua. Võib-olla võtab müüja mõtlemisaja või vastab esialgu eitavalt, siiski jäta oma pakkumine talle lauale ja luba igal ajal selle juurde tagasi pöörduda. Eriti mõne veidi erilisema vara ostmiseks sel viisil võiksid olla praegu väga head võimalused, sest ostuhuvilisi ei ole järjekorras ja kui vahetuse kaudu on võimalik saada näiteks mõni tüüpkorter, siis selle müügiaega ja – hinda on võimalik võrdlemisi täpselt ette ennustada. Vahetuse kaudu on Sinul ostjana kindlus, et saad kindlasti soovitud uue kodu juba ära osta ega jää sellest ilma, kuniks oma praegust vara müüd. Ja kui müüjal on vaja müüa, siis on ka temale selline tehing kasulik ja osa müüjatest on selleks kindlasti valmis.

Ka seadusandlus näeb võlaõigusseaduses ette kinnisvara vahetustehinguteks võimaluse, kõik toimub samamoodi nagu ostumüügilepingu sõlmimise korral, ikka notariaalse tõendamisega. Sisuliselt ongi tegemist nagu kahe müügitehinguga – kumbki müüja vastutab seaduse järgi ikka enda poolt müüdud asja eest, lihtsalt tasumine toimub siis teise vara arvelt kas täielikult või osaliselt, lisades vaheraha. Ka näiteks tulumaksuseaduse mõistes käsitletakse vahetatavat vara sarnaselt müüdava varaga – tulumaksuvabalt on võimalik müüa ja vahetada ühte elukohta kahe aasta jooksul. Notaritasud on vahetustehingute puhul aga isegi soodsamad, kuna need kalkuleeritakse ainult ühe, kallima vara pealt ja kahe vara väärtusi ei summeerita sel juhul notaritasude arvutamiseks.

Seega kui esimesed soojad kevadised päikesekiired viivad mõtted uuele kodule ja leiad end taas kinnisvaraportaalidest, siis luba endal unistada ja astu need esimesed sammud, kuidas muidu need suured asjad elus juhtuda saaksidki!