arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Maakleriteenuse Metsik Lääs

Hiljuti kirjutas Delfi Ärileht ühest kinnisvaraprobleemist, mis aeg-ajalt läbi mõne ebameeldiva kaasuse uudisekünnise ületab ja seeläbi tähelepanu saab. Viidatud probleemiks on tõsiasi, et kinnisvaramaakleri amet ei ole riiklikul tasandil reguleeritud muudmoodi kui üldsõnaliselt Võlaõigusseadusega. Ehk teisisõnu: maaklerina võib tegutseda igaüks, omamata sealjuures mingit väljaõpet või tunnistust. Jah, Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda korraldab kutseeksameid ja väljastab kutsetunnistusi, kuid mitte miski ei kohusta maaklerit seda teekonda ette võtma. Kas olukord on tõepoolest lootusetu ja hea maakleri, kes toob kliendile läbi suurepärase teenuse olulise rahalise ja ajalise võidu, leidmine on klientide jaoks justkui lotomäng?

Tegelikult mitte, sest on mõned lihtsad ent väga tõhusad sammud, kuidas leida maakler, kes teeb tööd südamega ja seisab Sinu huvide eest:

  1. Referentsid, referentsid, referentsid. Minu hinnangul üks olulisemaid ja informatiivsemaid infoallikaid. Booking.com-s hotelli valides või Amazonist telefonilaadijat tellides vaatame ennekõike teiste klientide tagasisidet ja hinnanguid ja kui neid on mingi kriitiline kogus ja need on valdavalt positiivsed, siis julgeme teha ostuotsuse, sest suure tõenäosusega ei pea me pettuma. Maakleriteenusega saab rakendada sama loogikat. Maaklerilt tasub küsida varasemate klientide soovitusi. Meie avaldame klientide tagasiside Domus Kinnisvara lehel inimeste profiilide juures (www.domus.ee/konsultandid) ja igaüks saab lugeda, missuguse kogemuse osaliseks konkreetse maakleri kliendid on saanud.
  2. Kas maakler on Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja (EKMK) liige? Seda saab kontrollida lehel www.maakleritekoda.ee. Miks see on oluline? EKMK liikmed on kohustatud järgima EKMK Heade Tavade Koodeksit ja Kinnisvaramaaklerite Head Tava, mis on toodud samuti EKMK lehel. EKMK juures tegutseb aukohus, kes menetleb võimalikke eksimusi ja vajadusel võtab Koja liikmed vastutusele. Fakt, et maakler on EKMK liige, annab vähemalt teatud kindluse, et maakler ei ole saanud hakkama suuremat sorti pahandusega. Huvitav on veel teada, et Eestis tegutseb hinnanguliselt ca 1500 maaklerit, kellest EKMK liikmeid on Koja kodulehe andmetel kõigest 368 – juba kitsendab valikut oluliselt.
  3. Kas maakler omab kutsetunnistust? Info on toodud samuti EKMK kodulehel ja see kitsendab võimalikku valikut veelgi. Kutselisi maaklereid on EKMK kodulehe andmetel 247. Miks see on oluline? Kutsetunnistuse saamiseks peab maakler läbima põhjaliku eksami ja tõestama oma pädevust klienditeeninduses, seadusandluses, turunduses, kinnisvaraturu tundmises jne.
  4. Missugused näevad välja maakleri objektikuulutused? Maakleri kuulutusi sirvides saab aimu tema käekirjast ja sellest, kuidas ta objekte presenteerib. Kas tekstid on atraktiivsed ja kirjavigadeta? Kas fotod on ilusad ja kutsuvad kuulutust avama? Tõenäoliselt presenteerib maakler Sinu objekti sarnaselt oma ülejäänud portfelliga ja seetõttu tasub kuulutustega tutvuda.
  5. Trikoovoor, nagu maaklerid seda kutsuvad 😊. Kui eelnevad punktid on tehtud, siis tasub paar-kolm sõelale jäänud maaklerit kutsuda kohtumisele. Müük võib võtta aega ja see tähendab, et oled maakleriga seotud võibolla nädalaid, aga võibolla kuid ja lihtsam on ajada asju spetsialistiga, kes on Sulle sümpaatne ka inimesena.
  6. Teenuse hind. See on kahtlemata oluline, aga mitte tingimata selles tähenduses, et soodsam on parem. Kui mõni maakler eristub teistest erakordselt odava hinnaga, siis seal taga võib olla ebakindlus oma müügioskustes ja sellest tulenev meeleheide saada Sinu vara omale portfelli. Ebakindlus ei aita aga Sinu vara müügile kaasa. Seda enam, et ostjad tingivad ja maakler peab olema motiveeritud ja suutma kaitsta Sinu müügihinda. Maakleriteenus maksab keskmiselt 3% müügihinnast, aga ostja küsib Sinult silmagi pilgutamata hinnast alla 10-20%, mille kõrval maakleritasu paistab tühine. Seega tegelik võit ei tule mitte soodsast teenusest vaid sellest, kui osav on maakler läbirääkimistes, klienditeeninduses ja müügitehnikates.

Eraldi soovin välja tuua, et ostjana saad samuti hea maakleri abil oma huvisid kaitsta ja hulga närvirakke kokku hoida. Selleks on olemas ostuesindusteenus, mille kohta saad lähemalt lugeda siit: www.domus.ee/ostuesindusteenus