arrowarrow2backtotopDeutschdropdownEnglishEspañolEestifacebookSuomiFrançaiskarge-service1karge-service2karge-service3karge-service4large-channelslarge-dayslarge-growthlarge-photoslarge-searchlarge-teamlarge-tvlocation-homelocationlocation2logo_domusmailphonephone2PortuguêsquoteРусскийsearchticktwitteryoutube

Nõuanne: elamispinna suurust kontrolli ehitisregistrist

Kinnisvara huvilistes võib kinnisvaraportaalides ringi liikudes või siis ka objekte külastades tekkida kahtlus mõne elamispinna suuruse osas. Näiteks on reklaamis märgitud 3-toalise korteri suuruseks 75 m2, aga korterit üle vaadates avarust ei paista ning pigem jääb korterist kitsas mulje. Siin tuleb „usalda, aga kontrolli“ elumotot järgivale inimesele appi riiklik ehitisregister, mis asub asub aadressil www.ehr.ee, mille abil kõik arvutikasutajad saavad otsida registreeritud ehitisi ja vaadata nende andmeid tasuta. Piisab vaid aadressi teadmisest ja tavakodanik saab veenduda, kui suur on ametlikult korteri üldpind, kui palju on elamispinda, aga ka andmeid tehnosüsteemide, kandekonstruktsioonide, ehitusloa jms kohta.

Selle, miks erineb teinekord reklaamis olev korteri suurus tegelikust numbrist, on mitmeid põhjuseid. Rindejoonest ühel pool on kavalad korteriomanikud, kes nii üritavad pakutavat kaupa näidata tegelikust uhkemana ja lisada üldpinna hulka kõikvõimalikud rõdud, panipaigad, üldkasutatavad koridorid, terassid või lihtsalt tegelikkuses seadustamata pinnad. Selle „kunstilise liialduse“ põhjuseks võib olla soov viia madalamaks korteri ruutmeetri hind ja seega näidata kauba hinda veidi odavamalt ning suurendada selle konkurentsivõimet. Tihtilugu on ebakorrektse üldpinna näitamise põhjuseks aga teadmatus, millised ruumid kuuluvad riiklike andmebaaside järgi eluruumi koosseisu ja millised mitte. Seega pahatahtlikkuses alati omanikku süüdistada ei saa, sest tavakodanikud ajavad sageli segi, mis on juriidiliselt korrektselt vormistatud ja mis mitte. Näiteks on sageli esinevaks probleemiks pinnad, mis on kasutuses olnud aegade hämarusest, kuid jäänud ühel või teisel põhjusel seadustamata.

Head infot elamispinna suuruse kohta saab ka e-kinnistusraamatust, kus päringud on kodanikule küll tasulised, kuid info juriidiliselt korrektne ja ajakohane. E-kinnistusraamatus maksab I jao kande vaatamine 0,63 € ja see sisaldab kannet korteriomandi reaalosa üldpinna suuruse ja kaasomandi mõttelise osa suuruse kohta.